Бивши министар одбране Бугарске: Мораћемо да платимо казну због авиона Ф-16

Бугарска ће, можда, морати да плати казну због непоштовања рокова за изградњу инфраструктуре неопходне за пријем ловаца Ф-16, изјавио је бивши министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов.


Авиони би требало да буду испоручени у периоду 2023-2024. године и лоцирани у базама „Безмер“ и „Гроф Игњатјев“. Међутим, још није готова неопходна инфраструктура за употребу ловаца, изјавио је бивши министар и додао да су заустављени и тендери на којима су неке компаније биле фаворити.

„Ништа се не ради већ девет месеци. Постоји могућност да ће авиони бити спремни крајем 2023. године, али без аеродрома и лиценци се ништа не може урадити. Цене су порасле и новац који ћемо добити од НАТО-а за изградњу инфраструктуре неће бити довољан. То ће отежати реализацију пројеката и садашња влада неће бити у могућности да прими авионе“, написао је Каракачанов на Фејсбуку.

Георгиј Панајотов, који је постао министар одбране после Каракачанова, такође се бавио темом изградње инфраструктуре у бази „Гроф Игњатјев“. Према његовим речима, његови претходници су из неког разлога сматрали да ће НАТО на себе узети трошкове изградње писте. Међутим, НАТО се сложио да само делимично финансира пројекат. Касније је организација изразила спремна да утростручи финансирање за овај део, рекао је бивши министар. Међутим, чак и ако се узме у обзир НАТО финансирање, Бугарска ће и даље морати да тражи 27 милиона евра за изградњу писте, навео је Панајотов прошлог лета.

Каракачанов је одбацио оптужбе и изјавио да ће Бугарска и НАТО заједно да граде писту.

Подсетимо, Бугарска је 2019. године од Сједињених Америчких Држава купила осам ловаца Ф-16 у вредности од скоро 1,26 милијарди долара, који ће ући у употребу 2023. и 2024. године. Међутим, две године пре потписивања уговора политичари и експерти су изражавали различита мишљења о оправданости такве куповине. Током 2018. године је парламент Бугарске изгласао куповину америчких авиона, а председник Бугарске Румен Радев је целокупну процедуру избора нових ловаца назвао „трујумфом лобирања“.

Првобитно су у конкурсу учествовала три ловца (шведски Грипен, италијански Еурофајтер и амерички Ф-16), а влада је планирала да плати много мању суму. Бојко Борисов, који је тада био премијер Бугарске, је сматрао да је Ф-16 најбољи избор.

Спутник