Макрон о Западном Балкану: Дати јасну перспективу уласка у ЕУ

Европа не може да окрене леђа Западном Балкану и региону се мора дати јасна перспектива уласка у ЕУ, поручио је председник Француске Емануел Макрон.

Макрон је, говорећи у Европском парламенту о приоритетима француског председавања Саветом ЕУ, позвао Унију да разговара о односима са Западним Балканом, али и спроведе унутрашње реформе које би омогућиле улазак нових чланица.

„Западни Балкан је географски и историјски, по трагичној прошлости и светлој будућности, део европског континента. Они имају ране које показују колико крхак мир може да буде и колико је наша Унија јака. Зато данас желимо да разговарамо о односима са Западним Балканом и дамо му јасну перспективу уласка у ЕУ“, изјавио је Макрон.

Француски председник је позитивно оценио приступање Западног Балкана ЕУ које се, према његовим речима, може догодити у разумном временском оквиру.

Макрон је указао на модернизацију самог приступног процеса, али и позвао на унутрашње реформе ЕУ.

„Европа са тренутним правилима није Европа која може да има 31, 32 или 33 члана. Лагали бисмо себе ако бисмо тако мислили. Морамо да размотримо поново наша правила да бисмо их направили јаснијим и лакшим, како бисмо могли да брже и једноставније одлучујемо, али и да будемо политички искрени о Европи у којој има места за Западни Балкан“, изјавио је Макрон.

Француски председник се заложио и за организовање конференције на којој ће се и Западни Балкан укључити са својим позицијама о кључним темама које се односе на будућост ЕУ, пренео је Танјуг.

Спутњик