Абазовић: За Србе ће увек бити места у Влади; Нисам за смену Бечића

„Постојећа Влада је завршила своју мисију и у наредном периоду ће се морати изабрати између два концепта – мањинске или техничке владе, или да се скрати мандат Скупштине и оде на парламентарне изборе“, казао је потпредсједник Владе и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић.

Рекао је да о свему прво треба разговарати са Демократским фронтом.

„Вјерујем да од понедјељка, могуће и преко викенда, прво бих разговарао са лидерима ДФ-а“, рекао је Абазовић у разговору за ТВЦГ.

Истакао је да је мањинска влада једна од солуција, а друго рјешење техничка влада која би припремила изборе. „Ни у једној верзији парламентарна већина није искључена… Народне воље без коалиције „Црно на бијело“ нема“, поручио је Абазовић.

Казао је да никад никога није издао, нити ће то учинити. „Али наши мандати не припадају ДПС-у, ни ДФ-у, а најмање Демократама“, истакао је он.

Казао је да се неће десити да Демократе и људи око учине да мандати коалиције „Црно на бијело“ оду тамо иду „гдје они мисле да иду“.

„Одлуку ћемо донијети аутономно, како доликује партијама које имају став и нису кукавице на политичкој сцени. Мислим да грађани не воле кукавичке наступе и удржаност по свим питањима. Колико ће нас наш став коштати, да ли ће то бити најбоље за Црну Гору или не, показаће вријеме“.

Повратка ДПС-а на власт неће бити, поновио је Абазовић.

Абазовић је казао да је двојицу демонстраната, који су се и вечерас окупили испред зграде РТЦГ-а у сусрет његовом гостовању на Јавном сервису, примио јуче на разговор и рекао им да ће се придружити на једном од протеста.

„Питао сам их – браните ли изборну вољу, они су рекли да бране. Е, одбране те воље без наше коалиције нема, али треба да утврдимо шта је та изборна воља. Грађани су тражили да се побиједи ДПС, да профункционише демократија, да се промијени Закон о вјероисповијести, да се боримо против корупције и криминала и дјелујемо као један тим.“

Абазовић је на питање да ли има мјеста за Србе у Влади, казао – наравно да има.

„Хтио сам да их има у овој Влади, у којој су доминантни. То је помирење. Али ако неко мисли да је, зато што је у некој партији, једини представник тог народа, ја то мишљење не дијелим“, додао је Абазовић.

Упитао је зашто ДФ и Демократе не дају подршку да се формира мањинска влада. „Самим тим елиминишу могућност да ДПС утиче на начин како се тврди да би могао да утиче“.

Подсјетио је да три министра немају овлашћење скупштинске већине да ради свој посао.

„Десило се да влада не жели да испуњава уставну обавезу и да се понаша као да је приватна компанија. Да је пар људи схватило да пар људи у Влади, због имагинарног страха од ДПС-а може да ради било шта и правда то – е, вратиће се ДПС“.

Абазовић је рекао да је један моменат који му је највише засметао био то што 31. јула прошле године није изгласан Тужилачки савјет. „Самим тим смо омогућили да данас, док сам ја у емисији, Миливоје Катнић може да сједи у својој фотељи и командује и командује СДТ-ом.“

Абазовић тврди и да је Кривокапић преко своја два министра покушао да, у разговору са политичким представницима националних мањина, покушао да избаци УРУ из Владе.

Абазовић је рекао да су једини бранили Владу, коју су сви нападали.

„Демократе су је браниле из других интереса, да се иза леђа других политичких опција направи још једна политичка опција која ће заједно са Демократама да наступа. То је легитимно, али није легитимно да се државни апарат користи у те сврхе. Демократе су љуте зато што су људи ‘по дубини’ сад у неком страху. Ако буде мањинске владе, свако ко је професионалац остаје“.

Кад падну товари кокаина, љути су само они чија је дрога пала, казао је Абазовић.

„Сви остали су срећни. Јесам ли ја био несрећан због тога? Зашто неко сад то убацује у игру? Ја не знам ко су, да знам, рекао бих. Да ли је то плод одређених криминалних структура које су сад љуте и које сад нападају сектор безбједности, да ли је то жеља да се промијене људи у сектору безбједности? Да ли је неко мислио да ће да се настави ланац шверца? Јесу ли то напади на Дритана Абазовића“, казао је он.

Абазовић је рекао да безбједносни сектор урушава свако ко га стално напада, „а напада га Демократска Црна Гора“. Појаснио је да не оптужује Демократе за шверц дроге, већ да својим радом сузбијају могућност и не дају могућност да постоје бољи резултати у борби против криминала и корупције, као и у рјешавању случаја убиства Душка Јовановића.

Абазовић је рекао да је посљедњи пут разговарао са предсједником државе и лидером ДПС-а Милом Ђукановићем кад је било разговора о амбасадорима у августу, или чак у јулу.

Казао је како претпоставља да Ђукановић, као неко са политичким искуством, „зна кад је доста“.

„Претпостављам да је могуће и обавио неке разговоре у том правцу, не са неким вођством овдје, него неким другим људима… По мом скромном суду, господин Ђукановић ће скоро поћи у политичку пензију, вријеме нека покаже да ли сам у праву. Мислим да људи и међународни партнери разумију што треба да се ради, да свако од нас тражи да дамо веће резултате у области владавине права, одблокирању европског пута, а није тешко претпоставити које особе на сцени могу бити пријетња томе или могу то да успоре“.

Рекао је да никога не таргетира, нити помиње именом, већ да само жели да „ова земља искорачи“.

Абазовић је рекао да у овом тренутку није за разрјешење предсједника Скупштине Алексе Бечића, а у понедјељак ће бити одржана сједница Главног одбора УРЕ.

„Међутим, то што раде Демократе је веома безобразно политички и опасно. У мом поимању, иако сам мислио да су европска странка, откривају своје право лице. Извињавам се ДФ-у, ДФ је за њих Сорбона“.

Абазовић је казао да Алекса Бечић, Борис Богдановић и Владимир Мартиновић, начином на који се баве убиством Душка Јовановића, политички директно „галамом штите“ његове убице.

„Сваку оптужбу коју изнесем, она је тешка, јер истина боли. То је једини разлог. Они су наш покушај да отворимо мали прозор везано за тај случај покушали да покрију својим политичким дјеловањем. То су и данас урадили на Одбору за безбједност и одбрану.“

Ако Демократе желе дијалог, Абазовић је рекао да би након ДФ-а на разговор прво позвао њих.

Абазовић је рекао да би било идеално ако би СНП подржао мањинску владу и остали „били одговорни“ да се то направи.

„Ако можемо доћи до 49 посланика, а волио бих да подршка буде већа, то бих назвао европском владом. То значи деблокаду у тужилаштву и судству. Кад би се само то урадило, мислим да би то била перфекција, јер бисмо завршили привремена и добили завршна мјерила везано за наш интеграциони пут“.

Абазовић је појаснио да би један од задатака те мањинске владе био и да припреми нове изборе. „Мислим да би рок од годину дана био рационалан… Али, ако би се испоставила потреба да има краћи мандат, шта да радимо“.

Абазовић је, поводом питања ко би могао чинити мањинску владу, рекао да тренутно нико не зна како би та влада изгледала и да су све информације које су се могле чути ових дана нетачне.

Абазовић тврди да Меморандум о сарадњи дијела власти није био увод у формирање мањинске владе.

„Ми смо тај модел помињали и раније, то је господин Харасани и рекао. Да ли је то био неки повод да се крене у ово, није. Меморандум је требало да покаже да можемо да се договарамо и ако смо на различитим половима, да прецизирамо нешто што је заједнички интерес, без обзира на разлике, као и да ослабимо потенцијални утицај Демократске партије социјалиста“.

Мањинске партије су на тај начин значајно вратиле свој субјективитет, казао је Абазовић.

ИН4С