Лондон прети Москви: Ако поставите марионетски режим у Кијеву, уследиће озбиљне санкције

Влада Велике Британије спремна је да уведе озбиљне економске санкције против Русије уколико она покуша да изврши инвазију на Украјину или доведе проруски оријентисане политичаре на власт у тој земљи, поручио је заменик британског премијера Доминик Раб.

„Москва ће се суочити са озбиљним последицама ако покуша да изврши инвазију на Украјину или да успостави марионетски режим“, изјавио је Раб у интервјуу за „Скај њуз“.

На питање водитеља разматра ли Лондон могућност искључења Русије из међународног платог система „Свифт“, министар правде је одговорио да ће против Москве бити уведен широк пакет економских и финансијских ограничења.

Поред тога, Раб није икључио ни израду санкционих мера заједно са НАТО савезницима усмерених против гасовода „Северни ток 2“.
Истовремено, рекао је да је Лондон спреман да подржава Кијев, али да је слање британских војника у Украјину у случају наводне руске инвазије „крајње мало вероватан” сценарио.

Подсетимо, Министарство иностраних послова Велике Британије тврди да је добило информације да наводно Русија намерава да на власт у Украјини доведе снаге које се позитивно односе према руском руководству. Москва ове наводе негира. С тим у вези, Министарство иностраних послова Русије назвало је дезинформацијама и провокацијама саопштење Лондона.

У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање, преноси Спутњик.