У Норвешкој почињу тродневни разговори са талибанима

У Ослу су данас почели тродневни разговори делегације талибана (организација под санкцијама УН због терористичке активности), коју предводи министар спољних послова Амир Кан Мутаки, са званичницима западних влада и представницима авганистанског цивилног друштва због погоршања хуманитарне ситуације у Авганистану.

Првог дана разговора представници талибана састаће се са активисткињама за заштиту права жена и људских права из Авганистана и авганистанске дијаспоре.

Пре разговора, талибански заменик министра културе и информисања објавио је на Твитеру поруку у којој је изразио наду у „добро путовање пуно достигнућа“ и захвалио Норвешкој, земљи за коју је рекао да се нада да ће постати капија за добре односе са Европом.
Како наводи АП, Уједињене нације су успеле да обезбеде извесну ликвидност и дозволиле новој администрацији да плаћа увоз, укључујући струју, али су упозориле да се чак милион авганистанске деце налази у ризику од глади, а да већина становништва од 38 милиона људи у земљи живи испод граница сиромаштва.

Норвешко министарство спољних послова саопштило је да ће се делегација талибана састати са Авганистанцима који живе у Норвешкој.
„Норвешка наставља да учествује у дијалогу са талибанима како би промовисала људска права, учешће жена у друштву и јачала хуманитарне и економске напоре у Авганистану као подршку авганистанском народу“, наводи се у саопштењу норвешког министарства.

Делегација САД, коју предводи специјални представник за Авганистан Том Вест, планира да разговара о „формирању репрезентативног политичког система, одговорима на хуманитарну и економску кризу, безбедности и борби против тероризма, заштити људских права, посебно образовања за девојке и жене“, саопштио је амерички Стејт департмент, пренео је Танјуг.