Украјински министар жали због одлуке немачких власти

Украјински министар спољних послова изјавио је да жали због одлуке немачких власти да одбију да снабдевају Кијев оружјем. Како каже, Украјинци ће тај поступак деценијама памтити.

„Разочарани смо континуираним одбијањем Немачке да се договори о испорукама одбрамбеног оружја Украјини, посебно у тренутној ситуацији. Били бисмо још више разочарани када би Немачка одбила не само да нам испоручи оружје, већ и да спречи друге да то учине. Одбијање Немачке по том питању разочарава и украјинску јавност. Нажалост, Украјинци ће деценијама памтити то и то је жалосно за мене као шефа украјинске дипломатије. Желео бих да наше партнерство напредује, а да људи међусобно негују пријатељска и срдачна осећања“, рекао је Кулеба.

Он је за лист „Велт ам Сонтаг“ напоменуо да поштује позивање немачких власти на историјску прошлост по питању испоруке наоружања Украјини, али да се не слаже са тим.

„Украјина је поднела велике губитке и разарања током Другог светског рата. Сада, када поново патимо и када смо угрожени, једина прихватљива политика је да нам се дозволи да се штитимо“, констатовао је министар.

Према његовим речима, Берлин је у прошлости „правио грешке у вези са Украјином“, због чега би данас део одговорности за то било доношење „исправних одлука“.

„Што је Украјина јача, то је мањи ризик од даљег војног сукоба са Русијом“, закључио је дипломата.

Раније је украјински МИП позвао је немачку амбасадорку Анку Фелдхузен и изразио дубоко разочарење због става немачке владе да неће пружити оружје Кијеву. Министарка одбране Немачке Кристина Ламбрехт је у суботу саопштила да Берлин подржава Кијев, али да испоруке оружје неће помоћи у решавању сукоба, .