Лукашенко: Никада нећу дозволити окупацију Белорусије

Председник Белорусије Александар Лукашенко одбацио је тврдње опозиције да су руски војници окупирали Белорусију доласком на заједничке вежбе, истакавши да никада неће дозволити да се нешто тако догоди, преноси агенција Белта.

Александар Лукашенко (фото: Лола Ђорђевић)

„Никада се нисам спуштао на тај ниво да полемишем са својим противницима и супарницима, али данас када сам добио извештај зачудио сам се кад сам прочитао да је ’Белорусија окупирана’. Ја као главнокомандујући то нисам приметио. Можда ме ви нисте обавестили да се десила ’окупација Белорусије’?“, иронично је упитао Лукашенко обраћајући се председавајућем Државног граничног комитета Белорусије Анатолију Лапо.

Белорусија може да одговори на претње и менторски тон представника Стејт департмента САД који су јој упућени, изјавио је Лукашенко.

„Током јучерашњег дана је до мене дошла информација да су представници Стејт департмента САД претили наших дипломата у Њујорку: ако то дозволите председнику Русије Владимиру Путину и Русији ми ћемо увести санкције. Ако вратите нуклеарно наоружање у Белорусију, то ће се догодити“, преноси речи председника Белорусије агенција БелТа.

Према његовим речима, то је „нека врста менторског тона према Белорусији“ и додао да Белорусија зна како ће да одговори ако САД желе да је доведу до ивице понора.

„У контексту развоја ситуације, овде у региону, мораћемо да бранимо наше границе како треба, ми то умемо и можемо да урадимо“, закључио је Лукашенко.

Подсетимо, како је раније саопштило Министарство одбране Белорусије, предстојеће војне вежбе Белорусије и Русије су искључиво одбрамбене. Провера снага реаговања Савезне Државе одвијаће се у две фазе. Прва фаза трајаће до 9. фебруара и биће извршена провера готовости снага ПВО за задатке заштите важних објеката на територији Белорусије. Током друге фазе од 10-20. фебруара биће одржава заједничка вежба „Савезничка одлучност 2022“.

Спутник