Живот у приправности. Како су људи у Доњецку схватили вест о предстојећем рату

Ескалација сукоба на линији додира у Донбасу на иницијативу украјинске стране је неминовна. Такво мишљење у интервјуу за кор. ДАН-у је саопштио председник Јавног већа ДНР Александар Кофман.

„Донбас стално чека ескалацију сукоба и, нажалост, она је неизбежна. Украјина је стиснута у оквире који се могу превазићи само победничким ратом, а распаљени мозгови украјинских политичара и званичника стално добијају идеју да овај рат може бити победоносни“, приметила је та јавна личност.

Према речима саговорника агенције, догађаји у Казахстану почетком године требало би да послуже као одвраћање агресије Кијева. „Став Руске Федерације о истом Казахстану треба да покаже Украјини да нема говора о било каквој победи, али сам сигуран да Кијев неће обраћати пажњу на праву анализу ствари“, додао је Кофман.

Такође је указао на било какву деескалацију мировних процеса од стране Европе.

После новогодишњих и божићних празника примећује се пораст напетости у Донбасу. Са фронта се чују звуци експлозија граната, а у Кијеву се наставља милитаристичка реторика.

Дан раније је заменик начелника Одељења народне милиције ДНР Едуард Басурин саопштио да се Украјина спрема за нову офанзиву . Посебно су најавили јачање украјинске групе у зони сукоба радикалима, пребацивање МЛРС и НАТО оружја и активну обуку хемијских трупа .

Њуз Фронт