Авиони Русије и Сирије извршили прву заједничку патролу

Авиони Русије и Сирије извршили су прву заједничку патролу над територијом Сиријске Арапске Републике, преносе РИА Новости.

фото: Снимак екрана / Јутјуб / СЕГОДНЯ

Ваздушно-космичке снаге Русије користиле су ловце Су-34, Су-35 и авион за рано упозорење А-50, а са сиријске стране били су ангажовани авиони МиГ-23 и МиГ-29.

Руси су полетели из ваздухопловне базе Хмејмим, а Сиријци са аеродрома Сеикал код Дамаска. Током лета, руски авиони су увежбавали ударе по копненим циљевима, а сиријски су били одговорни за контролу ваздушног простора и покривање.
Рута патроле је била дуж Голанске висоравни, затим дуж јужне границе, уз Еуфрат и преко северних региона Сиријске Арапске Републике. Поред тога, посаде су извеле тренажна лансирања пројектила на ваздушне циљеве, те гађале копнене циљеве на једном од полигона који се налази у централном делу земље. Заједнички летови би требало да постану редовни.

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

У периоду 2015-2017, ваздушна група Ваздушно-космичких снага Русије учествовала је у војној операцији против милитаната и терориста. Већина руских снага је повучена из земље, али део групе остаје у земљи на неодређено време како би помогла сиријског војсци.

Восток