Бајден: Ускоро шаљем америчку војску у Источну Европу

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да ће преместити америчке војнике у земље источне Европе и НАТО „у блиској будућности“.

„Послаћу америчку војску у Источну Европу у земље НАТО-а у скоријој будућности. То неће бити већа количина војске“, саопштила је Бела кућа речи Бајдена, преноси Ројтерс.

Агенција подсећа и да је Пентагон ставио око 8.500 војника у приправност за могуће распоређивање у Европи због гомилања руске војске на граници са Украјином.

Што се тиче санкција које Америка припрема у случају евентуалног напада на Украјину, према речима званичника Беле куће Питера Херела, оне ће бити усредсређене на одређене руске индустријске и технолошке секторе како би се ослабио индустријски потенцијал Русије.

„Циљ је да се ослаби индустријски потенцијал Русије и неће бити усмерене против обичних руских грађана“, истакао је.

Хаерл је рекао и да је циљ санкција да се испровоцира одлив капитала, инфлација, као и да се онемогући да руска Централна банка пружа финансијску помоћ другим банкама како би „Путин већ првог дана осетио трошкове“.

Ројтерс, позивајући се на друге званичне изворе из Беле куће, наводи и да би те ограничавајуће мере могле да обухвате области као што су авијација, поморство, развој вештачке интелигенције и роботизације, квантну механику и одбрамбену индустрију.

Русија ће бити у прилици да се објасни на седници СБ УН
Седница Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) о ситуацији око Украјине биће прилика за Русију да објасни шта жели, рекао је неименовани званичник америчке администрације, преноси Ројтерс.

„Иако мислим да ће можда бити неких дезинформација, биће то и јасна прилика да Русија каже Савету безбедности да ли види пут за дипломатију или је заинтересована за конфликт“, рекао је неименовани амерички званичник.

Седница је заказана за понедељак на иницијативу САД коју је представник руске мисије у УН Дмитриј Пољански нешто раније оценио као маркетиншки потез који је сраман за репутацију СБ УН.

„Не могу да се сетим још једне прилике када је чланица СБ предложила да се разговара о њеним сопственим неоснованим оптужбама и претпоставкама као претњама међународном поретку од стране неког другог“, написао је Пољански на свом Твитер налогу, преноси Спутњик.