Џонсон у Кијеву обећао Зеленском: Само ако руски војник крочи у Украјину…

Премијер Велике Британијне Борис Џонсон обећао је украјинском колеги Владимиру Зеленском да ће западне државе одмах увести санкције Русији у случају да она изврши инвазију на Украјину.

„Заједно са другим државама спремамо пакет санкција и друге мере које ће бити активиране истог тренутка када нога руског војника одлучи да пређе украјинску границу и ступи на украјинску територију“, рекао је Џонсон након састанка са председником Владимиром Зеленским у Кијеву.

Он је нагласио да се у Европи уздају у солидарност САД по овом питању.

Премијер је напоменуо да се то ради, „не да би се показало непријатељство према Русији, већ да се покаже приврженост заштити слободе, демократије и суверенитета Украјине пред агресијом“.

По његовим речима, Украјина и њени партнери треба да заједничким акцијама да „покажу грађанима Русије да ће се Украјинци борити за своју Украјину до последње капи крви“.

„У Украјини има 200.000 мушкараца и жена под оружјем, они ће пружити веома, веома жесток и крвав отпор. Мислим да родитељи, мајке у Русији треба да размисле о тој чињеници и надам се да ће председник Путин скренути са пута сукоба и да ћемо започети дијалог“, нагласио је Џонсон.

Он је изјавио и да су и даље сигурни да постоји могућност да се конфликт на истоку Украјине реши дипломатским путем.

Зеленски је изјавио да га је британски премијер током састанка уверио у спремност за сарадњу по питању „ослобођења окупираних територија“. По његовим речима, заједно са Џонсоном су разговарали о корацима која се тичу обуздавања Русије и договорили се о сарадњи у области безбедности у Црноморском региону.

Руски званичници из дана у дан одбацују све оптужбе на рачун Русије да спрема инвазију на Украјину. Како наводе, Москва никада никога није прва нападала, нити то намерава у будућности. О бројности руских трупа у близини руско-украјинске границе се већ дуго спекулише, али Москва, никад званично није потврдила да је тамо 100.000, како јављају западни медији. Штавише, званични представник Русије при УН Василиј Небензја изразио је чуђење, одакле се појавила та цифра.

Спутњик