Столтенберг обећао Зеленском политичку и практичну подршку

НАТО ће наставити да пружа политичку и практичну подршку Украјини, обећао је генерални секретар ове организације Јенс Столтенбег у разговору са украјинским председником Владимиром Зеленским.

„Разговарао сам са председником Зеленским о војном јачању Русије у близини граница и на територији Украјине. НАТО ће наставити да пружа политичку и практичну подршку нашем цењеном партнеру“, написао је Столтенберг на Твитеру.

Он је такође поновио свој већ традиционални позив Русији „на деескалацију и дијалог како би се пронашло мирно решење“.

Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.

Украјини велики број земаља испоручује наоружање вредно неколико милијарди долара, међу њима су: САД, Велика Британија, Канада, Француска, Пољска, Турска, Чешка, Бугарска, Румунија, Естонија и Литванија. Поред тога, у Украјину долазе и војни инструктори са Запада.

Спутник