У Босни и Херцеговини неће бити рата, упркос настојању СДА да промовишу кључну идеју о једној држави за један народ – БиХ само за муслимане

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у Босни и Херцеговини неће бити рата. Он је рекао да неће бити сукоба, без озбира на то што „Странка демократске акције (СДА) окупља своје ратне ветеране, покушава их мобилизовати и организовати у некој заблудној причи о томе да ће евентуално нешто требати“.

Коментаришући јучерашње окупљање у Бужиму униформисаних особа са зеленим береткама, под ратним заставама Армије БиХ и уз покличе „Алаху екбер!“, Додик је казао да таква окупљања „очигледно више нису спонтана, нити су нека пука реакција на нешто“.

Ми знамо да СДА окупља своје ратне ветеране, покушава их мобилизовати и наравно покушава их организовати у некој заблудној причи о томе да евентуално нешто ће требати. Неће овде бити никаквог рата, рекао је за РТРС, Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

„То је нешто што је организовано, то је нека подмукла активност која је очигледно на простору читаве Федерације БиХ“, рекао је Додик новинарима у Бистрици код Бањалуке.

Он је оценио да је реч „о политичком настојању муслиманског национализма, оличеног у СДА, да окупља све њихове политичке партије, без обзира да ли је то десница, центар или левица, који настоје да промовишу кључну идеју о једној држави за један народ – БиХ само за муслимане“.

– И зато ова прича о грађанском уређењу, то није уопште безазлена прича. По принципу таквог уређења ми би као Срби били сведени овдје на грађанску мањину која би наводно требало да има нека своја права. Не, ми смо овдје суверени. Ова Република је суверена, власништво Срба овдје и других људи који ту живе, али већином су ту Срби и ми не желимо да изгубимо наш статус, не желимо да изгубимо наше политичке инструменте, да се боримо за очување и развој Републике Српске – рекао је Додик.

Он је подвукао да од реакције међународне заједнице нема ништа.

– Међународна заједница је на фону муслиманског екстремизма овдје. Хтјела или не, оно што чини администрација САД-а или бриселска администрација, они наравно имају своја објашњења за то, али стварајући причу о централној Босни, стварају унитарну државу у којој би требало да буде држава за један народ и за једну већину – истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да су му то рекли када је једном био у Стејт Департменту са тадашњим замјеником државног секретара.

– Значи једна од три, четири најважније функције у Америци, поручио ми је да се ја морам навикнути да БиХ има већински народ који се зове Бошњаци, муслимани, и да они имају право на ту земљу, а да ће он нама гарантовати управо ово – мањине. И зато смо ми овдје у борби свих ових 20 година. И зато је важно да будемо окупљени, да Република Српска покаже своју вољу сваких избора. Ово је учинила пропаганда, прије свега западна, како су избори неко давање. Не, избори су увијек очување наше Републике. Да није било воље народа, ова Република давно не би постојала – закључио је Додик.

Бета, РТРС