САД премештају официре ЦИА из Кијева

Сједињене Државе су одлучиле да привремено преместе особље Централне обавештајне агенције (ЦИА) из главног града Украјине, вероватно на запад земље пише Њујорк тајмс.

Седиште ЦИА је у уторак привремено премештено из Кијева.

Ове мере су предузете након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио привремено премештање америчке амбасаде у Украјини из Кијева у Лавов. НИТ не даје податке о томе где би резиденција обавештајне агенције могла бити прераспоређена. Извори су за Тхе Њујорк Тајмс рекли да би премештање особља ЦИА у Украјину отежало Сједињеним Државама прикупљање обавештајних података о наводним „активностима“ Русије у земљи.

Последњих неколико месеци западни политичари и медији оптужују Русију да планира „инвазију“ на украјинску територију без пружања икаквих доказа. Истовремено, САД, Британија и друге земље настављају да активно спонзоришу Кијев разним врстама наоружања.

Стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов рекао је да Москва нема намеру да „упадне” на територију Украјине, а оптужбе са Запада немају доказа