На Криму се формирају групе козака и добровољаца, спремних за одлазак у Донбас

На Криму се формирају козачке групе, групе добровољаца и добровољаца, који су спремни да оду у републике Донбаса да помогну, ако буде потребно, рекао је Андреј Козенко, координатор Комитета за интеграцију Русије и Донбаса.

„Сигуран сам да Русија ни на који начин неће увредити своје суграђане и оне који данас живе у Донбасу. А Кримци ће свакако помоћи: већ се формирају козачке групе које су спремне да оду у братске републике, добровољци, добровољци. Ми ће помоћи, Крим никако неће остати по страни“, рекао је Козенко у емисији ТВ канала Русија 24. Његове речи цитира РИА Новости.

Раније је руководство ДНР и ЛНР најавило привремену евакуацију грађана републике у Ростовску област у вези са претњом инвазије Украјине. Пре свега, евакуација се тиче жена, деце и стараца. Министарство за ванредне ситуације ДНР саопштило је да је планирано евакуисање око 700 хиљада људи из ове самопроглашене републике.

Представници република Донбаса саопштили су у четвртак ујутру да су оружане снаге Украјине отвориле ватру на њихове положаје. Руслан Јакубов, шеф канцеларије ДПР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре, рекао је да Кијев игнорише споразуме из Минска употребом минобацача и артиљерије.

Представник ЛНР у политичкој подгрупи Родион Мирошник рекао је да гранатирањем територије република Донбаса из тешког наоружања Кијев намерно крши мере прекида ватре у Донбасу потписане у лето 2020.

Представник Народне милиције ДНР је нагласио да артиљеријско наоружање Оружаних снага Украјине, забрањено Минским споразумима и које се налази на позицијама у близини насеља Донбаса, указује на припреме за војно решење.