Украјина затворила Чернобиљску зону за туристе

Чернобиљска зона затворена је од данас за туристе,на неодређено време, изјавио је председник Удружења чернобилских туроператора Јарослав Емељаненко.

„Управо смо обавештени да је од 19. фебруара Чернобилска зона затворена за туристичке посете на неодређено време. Званични разлог се наводи као „технички разлози“, цитира РИА Новости Емељаненко .

Он је додао да је то можда због „претње руске агресије и близине границе са Белорусијом”.

Шеф удружења је напоменуо да је у последње време чернобилска зона популарна међу туристима.

„Под овим условима разумемо забринутост за безбедност Украјинаца и страних гостију. Али узимајући у обзир чињеницу да савремена техничка средства омогућавају да се у реалном времену сагледају било какви покрети оружаних снага свих страна и брзо реагују на њих, као и недостатак препорука власти да напусте Кијев, надамо се да ће Ускоро ће бити укинута забрана посете Чернобиљу“, закључио је Емељаненко.

Раније је америчко издање  Вашингтон Пост објавило мапу руске „инвазије” Украјине са територије Белорусије, са севера и истока до Дњепра, као и са Црног мора. Крајем јануара британски телевизијски канал Скај њуз известио је да би Русија у случају „инвазије“ на Украјину могла да стигне до Кијева преко чернобилске зоне искључења.