Америчка амбасада у Москви упозорила своје држављане на претње нападима

Амбасада САД у Русији упозорила је америчке држављане на наводне претње терористичким нападима на јавним местима у Москви и Санкт Петербургу, као и у областима у близини руско-украјинске границе.„Према медијским изворима, постоји опасност од напада на тржне центре, железничке и метро станице и друга јавна места у већим урбаним срединама, укључујући Москву и Санкт Петербург, као и у областима појачане напетости дуж руске границе са Украјином”, навела је амбасада у саопштењу објављеном на званичном сајту.

Међутим, није навела ниједан конкретан медијски извор којим би подржала своје упозорење, преноси Бета.

Амбасада је препоручила америчким држављанима да прате објаве у светским медијима, избегавају места јавног окупљања, обавештавају своје пријатеље и породице о својој безбедности, избегавају контакте са непознатим особама и „буду опрезни на локацијама које посећују западни туристи”.

Американцима је још саветовано да имају планове за евакуацију из земље за које не би била потребна помоћ америчке владе.

Према медијским изворима, постоји опасност од напада на тржне центре, станице метроа и друга јавна места у великим градовима, укључујући Москву и Санкт Петербург, као и у подручјима повећане напетости дуж границе Русије са Украјином“, наводи се у саопштењу дипломатског представништва.

С тим у вези, амбасада препоручује да се „коригују лични безбедносни планови… како бисте размислили о плановима за евакуацију (из земље) за које не би била потребна помоћ америчких власти“.

Истовремено, није саопштено да ли је ова информација достављена званичним представницима Русије преко званичних канала, укључујући и оне предвиђене у оквиру сарадње у борби против тероризма.

Политика