Белорусија: Кијев не контролише банде националиста па ни оне на белоруско-украјинској граници

Кијев не контролише банде националиста, укључујући и оне на белоруско-украјинској граници, изјавио је политиколог Петр Петровски у емисији „У суштини“ на каналу СТВ , преноси БелТА.

Политиколог је приметио да када би 2014. године „са Јануковичем решили украјинско питање једном заувек, подржали уставну власт Јануковича, ликвидирали ове лопове са Мајдана, онда не би било Крима, Донбаса, жртава. „Ово није урађено. Данас је питање да ли да признамо Донбас или не. Да ли ово решава украјинско питање? Не решава га“, рекао је он.

Позивајући се на руског министра одбране Сергеја Шојгуа, експерт је приметио да „Кијев не контролише ниједну групу националиста који спроводе диверзантске акције, а вероватно не контролише ни оне банде које се налазе на белоруско-украјинској граници“. „Због тога, не узалуд настављамо вежбе, не зна се шта ће да раде. Они су већ више пута нарушили границу“, приметио је Петр Петровски.

Он је напоменуо да признање Донбаса не решава проблем присуства таквих банди, стварања нормалног уставног поретка и безбедности тамо. „Због тога нам је потребна конкретна стратегија шта да радимо. Данашње елите Украјине нису спремне да испуне споразуме из Минска, нису спремне да испуњавају међународне обавезе“, закључио је експерт.