Огласила се Турска! Ево да ли ће увести санкције Русији

Анкара не планира да уводи санкције Москви да би канал комуникације са Русијом остао отворен, рекао је саветник турског председника Ибрахим Калин.

„Морамо нешто да предузмемо, узимајући у обзир приоритете наше земље. Мора да постоји актер који може да разговара са Русијом. Ко ће разговарати са Русијом ако сви спаљују мостове? Не планирамо да уводимо санкције да бисмо оставили отворен тај канал“, рекао је Калин за Си-Ен-Ен Турк.

О проласку бродова кроз мореузе

Калин је рекао и да Турска тумачи Конвенцију из Монтреа тако да не подстиче напетост и консултује се са свима.

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу рекао је у понедељак да је Турска упозорила све приобалне и континенталне земље да неће пропуштати ратне бродове кроз своје мореузе.

„Конвенција из Монтреа имала је кључну улогу у подршци миру и стабилности у Црном мору. Чланови 19, 20, 21. су веома јасни. Зараћене стране не могу да пролазе кроз мореузе. Једини изузетак су бродови који се враћају у базе. Ти бродови имају право на повратак “, рекао је Калин.

Он је додао да се Анкара консултује са свима и да у овом тренутку није било захтева за пролазак ратних бродова кроз мореузе.

„Не треба ни да га буде. Отклањамо тај ризик у складу са правилима Монтреа “, рекао је он.

Конвенција из Монтреа усвојена је 1936. године. Она подразумева слободу проласка кроз мореуз за трговачке бродове и у мирнодопско и у ратно време, али у различитим режимима.

Истовремено, документ ограничава боравак ратних бродова нецрноморских држава у Црном мору на период од три недеље. У ванредним ситуацијама Турска има право да забрани или ограничи пролазак војске кроз Босфор и Дарданеле.

Спутњик