Генерално тужилаштво Украјине разоткрило још једног „народног непријатеља“

Канцеларија генералног тужиоца Украјине оптужила је Иљу Киву, посланика фракције Врховне раде „Опозициона платформа – За живот” (ОППЛ), за издају и спрема се да га стави на међународну потерницу. Ово је у недељу саопштила генерална тужитељка Украјине Ирина Венедиктова, преноси ТАСС.

„Кива Иља Владимировичу, обавештавамо вас о сумњи. У блиској будућности ћемо вас ставити на међународну потерницу. Онда ће уследити хапшење, изручење и правично суђење. Ово је ваша судбина, друге неће бити“, написала је на својој страници на друштвеној мрежи.

Заменик је оптужен по члановима Кривичног законика Украјине „Повреда територијалног интегритета“ и „Издаја“. Овим члановима предвиђена је најтежа санкција – доживотни затвор са одузимањем имовине.

Према истражитељима, Венедиктова је рекла да је посланик „својим поступцима и изјавама нанео огромну штету држави Украјини“, додала је она.

Кива је, коментаришући поступке тужилаштва, напоменуо да ће ускоро и сам генерални тужилац „бити одговоран за правни хаос који је направио у Украјини“. Парламентар је такође напоменуо да је због кривичног гоњења био принуђен да напусти земљу и оде у Шпанију. Сада је, према његовим речима, у Москви.

Раније је копредседник Опозиционе партије Платформа за живот Јуриј Бојко рекао да је Кива искључен из фракције политичке снаге, али је касније сам посланик рекао да чланови фракције не подржавају ову одлуку.

Генерална тужитељка Венедиктова саопштила је у суботу да је украјински суд издао налог за хапшење у одсуству руског певача Олега Газманова и да намерава да га стави на међународну потерницу. Они су такође у петак саопштили да је украјински суд у одсуству ухапсио руског редитеља Никиту Михалкова под сумњом за „задирање у територијални интегритет Украјине“.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал.