Извештаји о стварању „кампова“ у Мариупољу су лаж – Амбасада Русије у САД

Амбасада Русије у САД назвала је објаве у западним медијима да се у Мариупољу наводно праве „филтрациони логори” као непрофесионализам и лажи које превазилазе све разумне границе.

Раније су Вашингтон пост, Гардијан и Форчун објавили информацију да се наводно људи одводе из Мариупоља по списковима како би се неке „елиминисале“, а друге „отерале у радне логоре“.

Шеф ДНР Денис Пушилин је демантовао ове сумануте измишљотине.

„Обратили смо пажњу на изјаве украјинских власти које су кружиле у америчким медијима о наводном стварању „филтрационих логора“ од стране наше војске на територији Мариупоља. Непрофесионалност и лажи превазилазе све границе. Штампа функционише по принципу „у информационом рату сва средства су добра“, наводи се у саопштењу амбасаде.

Дипломате су истакле да су то контролни пунктови за цивиле који напуштају зону активних непријатељстава: људи, углавном мушкараца, проверавају се да ли на телима имају тетоваже које припадају националистичким батаљонима. Тако руска војска не даје шансу украјинским фашистима да под маском цивила напусте Мариупољ.

Амбасада је позвала америчке медије да се „фокусирају на злочиначке акције“ украјинских трупа које користе сопствене грађане као живи штит и постављају тешко наоружање у стамбене области Мариупоља.

Дипломатско представништво је изразило уверење да све земље света треба да буду заинтересоване за разоружање укрофашиста и њихово извођење пред правично суђење.