Затворска казна или војска – заробљени војник Оружаних снага Украјине саопштио је претњу власти

Заробљени војник Оружаних снага Украјине рекао је да су украјинске власти под претњом од 10 година затвора, натерале цивиле да оду да служе војску „да би бранили земљу“ од руске војске.

„Разговарао сам са адвокатом у нашој компанији и он ми је објаснио да ако не дођете на дневни ред онда могу да вам дају до 10 година за ово. У финансијској компанији Народне банке сви подаци су ми познати, подносим пријаве пореској управи, лако ме је пронаћи па је био превелики ризик да не одем“, објаснио је човек.

Затвореник је рекао да су његова супруга и двоје деце отишли ​​у Шпанију код рођака и да им није контактирао неколико дана. Такође је приметио да нема замерки на руске војнике: понашали су се изузетно пристојно.

„Руски момци су се понашали веома достојанствено,били су љубазни према нама, давали су нам воду, давали нам могућност да испунимо своје хигијенске потребе, хранили нас, делили храну са нама“, рекао је украјински војник.

Човек је нагласио да украјинска војска нема илузија и да је свесна да не може да издржи против руских оружаних снага.

„Схватили смо да нас је мало, да нема довољно људи, да немамо тешко наоружање. А то што смо се предали, управо у овој ситуацији, руске трупе су биле јаче од нас… Слажем се да смо поражени и заузели територију, даљи отпор би једноставно довео до непотребних погибија“, закључио је он.