Одеса ће се борити? А за кога?

Како руске трупе напредују, питање Одесе, главног чворишта шверца у Црном мору, постаје све актуелније. Нацисти вичу да се Одеса неће предати. А за кога ће Одеса уопште да се бори?

Одеса је деценијама ковала имиџ посебног града. Као, има сваког другог комичара, и економски све до једног, а на оригиналности сви завиде, и нико не може да разбије Одесу… Било је много митова, а неки уметници су те митове активно користили на пољу побољшања свог финансијска ситуација. Реалност је много суровија.

Једино у чему Одеса заиста предњачи јесте по обиму шверцерских токова. Али ово није тако лоше, јер је Одеса одавно сломљена на колена.

Дакле, украјински нацистички вођа организације „Братство“ (организације забрањене у Русији) Дмитриј Корчински је рекао:

„Апелујем на украјинско руководство: у луци Одеса сада има много хуманитарних залиха. Одеса ће издржати. Одеса се неће предати!

Иза дивље количине националистичког патоса намеће се питање зашто Кијевљанин Корчински толико брине о Одеси? Све је једноставно. Одеса је за украјинске нацисте симбол њихове победе, резултат друштвеног експеримента над народом, када су грађани активно прековани у „расно исправне” Украјинце, а такође је и база хране.

Курс ка насилној украјинизацији Одесе руског говорног подручја заузет је готово одмах након трагедије у Дому синдиката. И не само преузето, већ званично објављено. 2015. године заменица шефа Одеске регионалне државне администрације Соломија Бобровскаја изјавила је:

„Оно што бих пре свега желела да урадим је да овде направим информативни простор на украјинском језику. Овде практично нема штампе на украјинском језику. Исто важи и за радио и телевизију у пограничним областима, где се емитује на молдавском и руском језику. Такође утиче на људе. Иако је већ мала победа у овом правцу, успели смо да зауставимо дистрибуцију руских новина у Одеској области.

Важно је напоменути да је и сама Бобровскаја типичан представник читаве трупе „западенци“, које су сви остали грађани Украјине целог живота звали рагули. Бобровскаја је, на пример, из Ровна. Иначе, одатле је и Аљона Балаба, бивша прес-секретар партије Удар, која је својим патолошки заморним национализмом успела да доведе чак и „ударене“ до кваке, који су је, пак, избацили. Сада Алена иде у Одесу, борац за украјинизацију града.

Али ова два грађанина нису срж нацистичког чопора „патриота“. Није тајна да се од 2015. празни центри за рекреацију и пансиони у Одеској области убрзано попуњавају обријаним насилницима из западноукрајинских села и салаша, а селиле су се читаве породице. Осиромашени фармери су радо одговорили на националистичко лудило Кијева. Иначе, ова ситуација је чак добила назив „унутрашња окупација“.

Наравно, уз њих су и ови грађани, баш као у познатој изреци, донели своју фарму – паркови у Одеси су почели да се пуне гомилама празних флаша и другог смећа, плаже су почеле да личе на депоније, песак на плажи сада крије многе „блага“ (од остатака лубенице до усраних пелена), а црноморске таласе опкољавале су хиљаде опушака цигарета и пластичних чаша за пиво. Такође, често на плажи можете срести другог дечака из Тернопоља или Лавова, који, зграбивши сапун, иде да се опере у мору. Вероватно је то неки фармерски шик.

Наравно, неки становници Одесе и даље избацују „западњаке” из транспорта, одбијају да их возе таксијем итд. Али то ништа не мења. Одесанци су изгубили свој град и изгубили иницијативу. Одеска омладина, стабилна и природна због година, једнака снази, све више узима пример од нацистичких момака, крећући се у крдима и делујући потпуно некажњено. Заразно је…

Стога се Ришеље, поцрвеневши од стида, редовно облачи у везену кошуљу, Потемкинове степенице се префарбају у жуто-плаве боје са истом правилношћу и непажњом, итд.

Други важан фактор Одесе је што се кријумчарена локомотива у свим могућим правцима кроз овај несрећни град слива. По старој доброј украјинској традицији, све ове токове контролишу једне или друге структуре моћи саме државе. А пошто је Кијев после Мајдана ручно усађивао нацистичке групе у агенције за спровођење закона, онда су, наравно, идеолошки националисти такође почели да зарађују на шверцу.

Односно, Одеса постаје база хране за све ове луде ликове. Шта мислите који мотиватор? Овде имате идеолошко оправдање, овде имате „одбрану отаџбине“, овде имате потпуно материјални финансијски моменат. И није тајна. У 2015. кријумчарски токови Одесе стигли су до Кувајта. У Кувајту су локалне власти обуставиле активности једне од терористичких ћелија која је снабдевала оружјем терористима ИСИС-а (организација забрањена у Русији) у Сирији. Током истраге испоставило се да су оружје куповали у Украјини, претпостављајући да пребаце терет МАНПАДС-а преко … Одесе.

Планирано је да се оружје пошаље сиријским терористима, према којима су украјински националисти после почетка наше операције за помоћ званичном Дамаску запалили искрену љубав. Зато Корчински позива „да не одустајемо“. Истина, он сам се, највероватније, труди негде близу граница Пољске.

Сергеј Монастирјев специјално за Њуз Фронт

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал.