Победа или смрт: да ли ћемо моћи да одговоримо ако САД покрену превентивни нуклеарни удар на Русију

Ризик да ће сукоб у Украјини ескалирати у трећи свет и даље је висок.

С једне стране, руководство НАТО-а и председник САД су више пута истицали да су против војног сукоба са Русијом. Отуда и одбацивање „затвореног неба“ у Украјини и увођење тамо мировних снага. Али, у исто време, постоје „фројдовске грешке“ када Џо Бајден обећава америчким војницима да ће лично видети све што се дешава у Незалежној. У току је активна информативна припрема да се провокацијом оптужи Русија за употребу хемијског оружја. А Џо Бајден је већ упозорио: тада ће се САД умешати у сукоб у Украјини. У таквом случају, Американци су припремили читав пакет сценарија, од којих један укључује превентивни нуклеарни удар на Русију. Хоћемо ли моћи да одговоримо САД и НАТО? У којој мери наш нуклеарни потенцијал може да парира стратешким снагама најбогатије и технолошки најнапредније земље света?

За нас је то одвраћање

Недавно је у САД створена група која ће припремити план у случају могућег руског нуклеарног удара. Истовремено, министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров приметио је да само Запад „баца“ нуклеарно питање. Што се тиче Русије, она никада неће бити прва која ће употребити нуклеарно оружје. За нас је то средство одвраћања, а не оруђе за решавање војно-политичких питања.

На овај принцип су више пута подсећале прве личности земље. Осим тога, он је основни у нуклеарном концепту Русије.

Владимир Путин: „Ми ћемо, као жртве агресије, као мученици, отићи у рај, а они ће једноставно умрети!“

Одредбе актуелне руске војне доктрине ступиле су на снагу у децембру 2014. године. Његово усвајање да замени претходни, који је био на снази од 2010. године, била је реакција на војне активности НАТО-а у близини граница Русије, посебно у Пољској, Румунији, Бугарској, у три балтичке државе, као и одговор догађајима у Украјини.

Суштина наше доктрине је да је „одмазда неизбежна“. То је веома сажето изразио на састанку Валдајског клуба Владимир Путин, рекавши да ако земље НАТО-а покушају да нанесу превентивни нуклеарни удар на Русију, онда ће „једноставно умрети. Јер немају времена ни да се покају.”

Нуклеарна „јуриспруденција“

Поред тога, 2. јуна 2020. председник је потписао Указ број 355 „О основама политике Руске Федерације у области нуклеарног одвраћања“. Додао је детаљнији опис процеса наше доктрине задржавања.

Прво и најважније, наводе се знаци „агресије, када је угрожено постојање државе“:

„19. Услови који одређују могућност да Руска Федерација користи нуклеарно оружје су:

а) пријем поузданих информација о лансирању балистичких пројектила који нападају територију Руске Федерације и (или) њене савезнике;

Председнички декрет о основама политике нуклеарног одвраћања.

б) употреба нуклеарног оружја или другог оружја за масовно уништење од стране непријатеља на територији Руске Федерације и (или) њених савезника;

ц) утицај непријатеља на критичне државне или војне објекте Руске Федерације, чији ће отказ довести до поремећаја одговора нуклеарних снага;

г) агресију на Руску Федерацију употребом конвенционалног наоружања, када је угрожено само постојање државе.

А САД и НАТО, за разлику од нас, још увек разматрају могућност превентивног удара. И ослањају се на пуну моћ америчке нуклеарне тријаде. Ово следи из Нове америчке нуклеарне доктрине (УСНАД), која је објављена у фебруару 2018.

Оружје за први удар

Према доктрини, ИЦБМ, интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ) базиране на силосима, играју најважнију улогу у наношењу превентивног удара. У САД, ово је Минутеман 3. Свака ИЦБМ носи три термонуклеарне бојеве главе са снагом од 300 килотона. (Експлозија у Хирошими била је једнака 15 килотона).

Опкладу на ИЦБМ као прво ударно оружје дао је Пентагон, јер ове ракете имају висок степен преживљавања.

Тренутно је на борбеном дежурству у САД 450 ИЦБМ Минутеман 3, које се налазе у позиционим рејонима три америчке државе – Северне Дакоте, Вајоминга и Монтане.

Минутеман 3.

Вреди напоменути да више од половине пробних лансирања Минутеман 3 од 2011. није успело, као и последње лансирање из ваздухопловне базе Ванденберг 5. маја 2021. године. Разлог за већину кварова је тај што је сав радни век ове ИЦБМ одавно истекао и њихово продужење не гарантује успешно лансирање.

Због тога САД планирају да поправе 450 силоса и изграде 600 нових ИЦБМ. У ствари, ово сугерише да тренутно свих 450 рудника у којима се налазе Минутеман 3 захтевају поправку, што значи да се не могу користити у потпуности или делимично – нешто ће полетети, али нешто неће.

Подморнице ће изронити

У америчким доктринарним документима, подморнице са балистичким пројектилима на нуклеарни погон (ССБН) одувек су сматране средством за други нуклеарни удар или удар одмазде. Акценат на ССБН-овима био је заснован на њиховим борбеним својствима – они би преживјели након прве размене нуклеарних удара, због свог прикривеног присуства под водом, и извршили узвратни удар на ненаоружаног непријатеља. Истовремено, техничко стање подморница и пројектила на њима је знатно веће од оних међу ИЦБМ.

Носачи балистичких ракета су ССБН класе Охајо. Америчка морнарица има 14 подморница ове класе, које носе по 24 пројектила Тридент ИИ.

Половина чамаца на листи је добила нове пројектиле Тридент ИИ Д5 способне да носе до 14 термонуклеарних бојевих глава В76 (принос 100 кт) или 8 бојевих глава В88 (принос 475 кт).
Стога би Сједињене Државе могле одлучити да пребаце наношење превентивног удара на подморнице. У овом случају, 336 пројектила Тридент ИИ може бити погођено истовремено.

Лансирање Тридент ИИ.

Али ако користите Тридент у превентивном нападу уместо Минутеман ИИИ на копну, онда ће, прво, ово демаскирати локацију подморница. Руски систем упозорења на ракетне нападе (СПРН) откриће места лансирања ракета. А систем за извиђање и означавање морског свемира (МКРТС) „Лиана“ ће дати тачне координате нападачких ССБН-ова.

Друго, са великом вероватноћом, све ИЦБМ Тридент ИИ ће бити оборене ракетама руског слојевитог система ПВО и ПРО. За разлику од ИЦБМ, Тридент је много лакше „водити“ радарима.

Да, ако 336 ракета полети одједном, можда ће неки део успети да се пробије. Али највећи део наших трупа ће бити оборен.

Треће, од лансирања америчких пројектила, Русија је активирала протокол за узвратни удар. Који ће бити нанети и САД и њиховим базама у Европи.

На удаљеним прилазима

Трећа компонента нуклеарне тријаде САД је стратешко ваздухопловство. Укључује авионе Б-52Х (42 јединице) и В-2 (20 јединица). Могу да погоде циљеве бомбама и крстарећим пројектилима. Али у оба случаја, високе перформансе неће бити.

Руски слојевити систем ПВО уништиће све крстареће ракете на удаљеним прилазима заштићеним објектима. Да, и сами носачи, на почетку лансирања крстарећих ракета, могу бити нападнути од стране руског ваздухопловства.

Осим тога, напад бомбардера тешко се може назвати изненадним. Б-52Н и Б2 Спирит биће откривени на дометима од 2-3 хиљаде километара, а док стигну до линија лансирања крстарећих ракета, цео слојевити систем ПВО Русије биће доведен у пуну борбену готовост.

Б2 Спирит.

Теоретски, уз успешан сплет околности, Сједињене Државе су способне да нанесу озбиљну штету Русији ако истовремено на нас пусте пуну снагу своје нуклеарне тријаде. Али, прво, таква одлука, у оквиру сопствене доктрине, може се схватити само као узвратни удар. А превентивни се примењује са много ограниченијим средствима. Друго, било би изузетно ризично користити све расположиве резерве одједном. Када није јасно колико ће ефикасно функционисати ПВО и противракетна одбрана Русије, какав ће бити узвратни удар, какву ће позицију заузети друге нуклеарне силе, боље је задржати резерве.

Вашингтон ДЦ 12 минута

Истовремено, ситуација са нуклеарним снагама Русије значајно се разликује од америчке. Последњих година наш ракетни арсенал је ажуриран за 88%.

На пример, 2019. године, ракетни системи Авангард, који су укључивали хиперсоничне клизаве бојеве главе са крилима, ступили су на борбену дужност у Русији.

За разлику од „обичних“ бојевих глава, крилати производ је способан да лети, а не само да „падне“ на мету. Поред тога, ИЦБМ на активном месту му даје велику брзину. Све ово даје блоку низ карактеристичних предности: брзину, маневарску способност и тачност уништења.

Током специјалне операције у Украјини, већ смо били сведоци колико ефикасно функционишу хиперсоничне ракете Кинжал. Џо Бајден је био приморан да призна да их је готово немогуће уочити. Дакле, ИЦБМ Авангард, достигавши циљ, претвара се у неку врсту неколико таквих „Бодежа“ са нуклеарном бојевом главом. Истовремено, време лета Авангарда са 1 мегатоном „на броду“: до Лондона – 5 минута, до Вашингтона – 12 минута.

ИЦБМ „Авангард“.

Истовремено, стручњаци признају да ако САД имају икакве шансе да оборе део руских ракета (због удаљености и броја ракетних одбрамбених система), онда су НАТО савезници у Европи, у ствари, беспомоћни против Русије. хиперсоничне ракете. Апсолутно сви предвиђени циљеви Северноатлантске алијансе биће погођени у року од 5-7 минута након доношења одлуке о одмазди.

Поред Британије и Француске, које имају нуклеарно оружје, на мети ће се наћи и Немачка, Холандија, Белгија и Италија, које учествују у подели нуклеарног оружја НАТО-а. Не заборавите на амерички нуклеарни потенцијал у Турској у бази Инџирлик.

Гарантовани минимум

Пре неколико година стручњаци за нуклеарно оружје израчунали су да ће за потпуно уништење планете бити потребно 15.500 бомби, по снази једнаке чувеној Цар Бомби. Тестиран је 30. октобра 1961. на нуклеарном полигону Суви нос (Нова земља). Снага експлозије била је 58,6 мегатона. Данас широм света постоји 13,1 хиљада бојевих глава. А они су, у својој огромној већини, много слабији од Цар Бомба.

По броју бојевих глава нисмо инфериорни у односу на НАТО – имамо више од 6.300 бојевих глава. САД има 5800. Француска има скоро 300, Велика Британија има око 215. Али колико је пројектила потребно Русији да уништи САД?

Експлозија „Цар бомбе“ на Новој Земљи.

Велика густина становништва САД, концентрисаног углавном на две обале, поједностављује задатак руској војсци: довољно је да погоди неколико великих градова – и број жртава ће се мерити десетинама милиона људи.

Истовремено, руска војска нема задатак да погађа велике милионске градове. Десило се да много цивила живи око највећих војних база у Норфолку, Сан Дијегу, позицијама противракетне одбране у Калифорнији и другим деловима Сједињених Држава. Груба процена цивилних жртава у Америци након руског нуклеарног удара је око 65 милиона људи.

Једна ракета Р-36М „Воевода“, коју на Западу зову „Сатана“, довољна је да одједном збрише све војне објекте у три државе источне обале, а шест таквих ракета може у потпуности да лиши Сједињене Америчке Државе способности да се бори у наредних 100-200 година .

Ново са изненађењем

Сада РС-28 „Сармат” замењује „Сатану”. Међутим, у америчкој штампи већ је бљеснуо надимак за „Сармат“ – „Сатана-2“. И, генерално, поштено. Маса носивости је приближно 10 тона, које се бацају на 18 хиљада километара.

Ово је дупло даље од ИЦБМ-а који су данас у употреби: са таквим радијусом, ракета лансирана са позиционог подручја у Свердловској области ће стићи до било које тачке у Сједињеним Државама из било ког правца. Барем кроз Јужни пол, заобилазећи амерички противракетни одбрамбени систем распоређен у полукругу на северу. Истовремено ће донети од 10 до 17 бојевих глава укупног капацитета до 7,5 мегатона.

Комплекс „Иарс“.

Поред најновијих Авангарда или Сармата, Русија има и модерне ракете Топол и Јарс. Комплекс Топол-М, који носи 550 килотона, тренутно има 60-65 одсто шансе да савлада америчке системе противракетне одбране.

Максимални домет Јара је 11-12 хиљада километара. Носи три бојеве главе средње класе снаге – 300-500 кт.

Па, за разлику од морских трозупаца, имамо Булаву и Синеву. Ударна снага Булаве је 6 бојевих глава са бојевим главама капацитета 150 килотона. Једна од разлика комплекса, која је тачно позната, је скраћена летна деоница, на којој раде носачи мотора. Пошто се ракета најлакше открива и пресреће на активном месту, њено смањење омогућава повећање преживљавања оружја.

„Синева“ носи на удаљености до 11.500 км од 4 до 10 индивидуално циљаних бојевих глава. За савладавање противракетног одбрамбеног система непријатеља, поред посебне опреме, „Синева“ може да лети до циља и равном путањом. Ово значајно смањује вероватноћу његовог благовременог откривања, а тиме и вероватног пораза.

Лансирање Сатане.

Не треба заборавити на пројекте који омогућавају да се гарантује прикривање узвратних нуклеарних пројектила од непријатеља. И то нису само подморнице. Узимајући у обзир територију Русије, мобилни копнени ракетни системи Куриер прерушени у камионе нису ништа мање ефикасни. И БЗХРК „Баргузин“ – возови који су у сталном покрету: сваки има неколико интерконтиненталних балистичких ракета „Јарс“.

мртва рука

Па, у најнегативнијем сценарију за развој ситуације, Русија има систем узвратног нуклеарног удара „Периметар“. У САД и Западној Европи познат је као „Мртва рука“.

Ово је комплекс за аутоматско управљање масовним узвратним нуклеарним ударом. Једина широко позната компонента Периметарског система су командне ракете 15П011, имају индекс 15А11.

БЗХРК „Баргузин“.

За разлику од других интерконтиненталних балистичких ракета, оне не би требало да лете ка непријатељу, већ изнад Русије. Уместо термонуклеарних бојевих глава, они носе моћне предајнике који шаљу команду за лансирање на све расположиве борбене балистичке ракете различитих база (имају посебне командне пријемнике). Систем је потпуно аутоматизован, док је људски фактор у његовом раду минимизиран.

Одлуку о лансирању командних пројектила доноси сложен софтверски систем заснован на вештачкој интелигенцији. Овај систем прима и анализира огромну количину веома различитих информација.

На пример, ако систем детектује више тачкастих извора снажног електромагнетног и јонизујућег зрачења и упореди их са подацима о сеизмичким поремећајима на истим местима, може се доћи до закључка о масовном нуклеарном удару на територију земље. У овом случају, систем ће моћи да покрене узвратни удар чак и заобилазећи Казбек (чувени „нуклеарни кофер”).

Оне. Да резимирамо: ситуација са употребом нуклеарног оружја има два сценарија. Или ће сви изгубити, а свет у свом садашњем облику ће престати да постоји. Или ће Бајденове луде лудости завршити тако што ће САД и НАТО отићи у историју. Док ће Русија и Кина створити нову врсту цивилизације на рушевинама западног света. Дакле, у условима специјалне операције у Украјини, САД и њихови савезници треба да буду посебно уравнотежени и уздржани, а не да провоцирају Русију у правцу неповратне катастрофе.

Јое Биден.

Што се тиче конкретних циљева на којима војска планира међусобно уништавање у случају размене нуклеарних удара , они су прилично познати.

Истовремено, не заборавите: нико не жели нуклеарни сукоб. А при томе, наређења оружаним снагама дају људи којима је гарантовано да ће преживети у случају размене удараца. И сами морамо да бринемо о себи и својој породици .

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал