Русија ће, на захтев Ердогана, помоћи евакуацију странаца из Мариупоља

Русија ће, у складу са захтевом турског председника Реџепа Тајипа Ердогана руском лидеру Владимиру Путину, помоћи у евакуацији страних држављана из Мариупоља, изјавио је генерал-пуковник Михаил Мизинцев, начелник руског Центра за контролу националне одбране.

„У складу са захтевом председника Републике Турске председнику Руске Федерације В.В. Одлучено је да се Путину пружи пуна помоћ у евакуацији грађана страних држава које су држани као таоци од стране преосталих милитаната националистичких батаљона у одређеним областима Мариупоља“, рекао је Мизинцев, преноси ТАСС.

Према његовим речима, од 00:00 по московском времену 3. априла Оружане снаге Русије отварају хуманитарни коридор од Мариупоља до Бердјанска.

Он је напоменуо да руска страна апелује на све међународне организације да обавежу Кијев да до 03:00 по московском времену 3. априла 2022. писмено обавести да је спреман за евакуацију.

Мизинцев је прецизирао да је спровођење хуманитарне операције могуће само уз помоћ кијевских власти.

Раније је штаб територијалне одбране ДНР известио о евакуацији још 588 људи из Мариупоља у село Безименоје у Доњецкој Народној Републици.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал