Сијарто: ЕУ може већ сутра да прими Србију у свој блок

Шефови дипломатија Србије и Мађарске Никола Селаковић и Петер Сијарто поручили су на заједничкој конференцији у Сегедину да две земље настављају интензивну сарадњу и у овим неизвесним и нимало лаким околностима. Србија је требало да буде примљена у Европску унију још јуче, али европски блок може да поправи ствари ако се та земља прикључи ЕУ сутра, рекао је Сијарто.

На заједничкој конференцији за новинаре са српским колегом Николом Селаковићем Сијарто је поздравио одличне односе између две земље осврнувши се, како је рекао, на напоре који су претворили „историјске несугласице у историјско пријатељство две земље“.

„Обе земље су имале значајну корист од овога“, казао је Сијарто и додао да су резултати недељних избора у Мађарској и Србији омогућили да две земље наставе да раде заједно.

Он је рекао и да се трговина између две земље удвостручила у јануару, а нагласио је и значајну улогу Србије у енергетском снабдевању Мађарске.

Оценио је као историјску подршку коју је Александар Вучић добио на председничким изборима и додао да је Савез војвођанских Мађара један од Вучићевих савезника, те да ће имати своју посланичку групу у српском парламенту.

„Ове две историјске победе јасно доказују да је прави избор представљати националне интересе“, додао је Сијарто.

Селаковић је поручио да о пријатељству Србије и Мађарске говоре конкретни резултати, као и да ће две земље наставити сарадњу засновану на међусобном разумевању и подршци, а којој посебно доприносе одлични односи председника Вучића и премијера Орбана.

„У неизвесним и нимало лаким околностима у којима се налазимо, гласна спремност и подршка коју пружамо једни другима од кључне су важности, и зато ми је посебно драго што сусретом са министром Сијартом могу да допринесем наставку наше сарадње“, истакао је Селаковић.

РТС

Бонус видео