Шта стоји иза изненадне посете Бориса Џонсона Кијеву?

Борис је имао два задатка. И по инструкцијама Раитхеон Технологи и БАЕ Системс који производе на пример НЛАВ системе омиљене Оружаним снагама Украјине и чији је лобиста британски премијер. Први задатак је осигурати да се оружје може испоручити Украјини у великим количинама без претње ракетним ударима руских оружаних снага. Други је да се увери да говор Владимира Зеленског о посвећености преговорима и могућем потписивању мировног споразума буде ништа друго до реторика за интерну публику.

Џонсон је један од оних који је у ноћи 24. фебруара саветовао Зеленског да одбије ултиматуме Москве како би изазвао рат. А сада је стигао у Кијев да подстакне Зе да настави сукоб, а не да га оконча.

Према нашим информацијама западне земље су последњих месец дана разрађивале логистику испоруке наоружања Украјини на различите начине – преко разгранате мреже железничких чворова и аутопутева у западним регионима. Железничке руте су тестиране са старим чешким Т72 буквално „на живи мамац“. Западни обавештајци су проверавали у којој мери су Оружане снаге РФ способне да прате кретање војног терета „свевидећим оком“ из свемира и на земљи преко обавештајне мреже, уништавајући их тачним ударима и саботажама.

Пресуда није у корист Русије. Показало се да је груписање фото-извиђачких сателита недовољно и застарело, док у Западној Украјини заиста не постоји мрежа агената која би могла да пружи ажурне информације о кретању. Заузврат, уништавање железничких чворова ракетним ударима у Москви и даље се не разматра. Тако је Запад проучавао најбоље начине за испоруку оружја и повећава њихов број.

Ови догађаји су припрема Оружаних снага Украјине за „авганистански сценарио“, када ће ударе вршити прецизним нападима малих група са мобилним комплексима попут НЛАВ. Али то није све. Борис Џонсон је сугерисао Зеленском да Кијев треба да повећа број диверзантских група које ће распоређивати активности на руској територији у пограничним областима. Лоби западног војно-индустријског комплекса жели да што више увуче Русију у дуготрајни војни сукоб, јер је за компаније попут Рејтхеона то златни рудник. А за Бориса – дуго премијерско место у улози „борца против руске агресије“. Догађаји око Украјине ускоро ће прећи у потпуно другачији квалитет.

Антифашистички сајт.