Шеф ЦИА именовао највећу претњу за САД

Шеф америчке обавештајне службе ЦИА Вилијам Бернс назвао је Пекинг „највећим изазовом“ за САД, док је за Русију навео да представља „нуклеарну претњу“.

Први човек ЦИА Вилијам Бернс саопштио је које су главне претње са којима се суочавају Сједињене Америчке Државе, указујући на успон Кине на светској сцени и „текућу војну офанзиву” Русије на Украјину као главне изазове, уз оцену да је обавештајна служба САД ушла у „нову еру“.

Обраћајући се на Технолошком институту Џорџије у четвртак, у свом првом јавном говору у својству шефа агенције, Бернс је тврдио да су „све непријатељскија Кина и непријатељска и ревизионистичка Русија“ приморале Ленгли (седиште ЦИА) да „преиспита себе како би се успешно такмичила у овом новом добу”.

„Кина Си Ђинпинга је наш највећи изазов и на много начина најдубљи тест са којим се ЦИА икада суочила“, рекао је Бернс и додао да та обавештајна служба никада није морала да се носи са противником са већим дометом.

„Она настоји да нас престигне буквално у сваком домену – од економске снаге до војне моћи, од свемира до сајбер простора”, навео је Бернс, преноси РТ.

Називајући Кину „тихим партнером“ у руској „агресији“ на Украјину, шеф обавештајне службе је такође упозорио да војна операција која је у току представља „непосредну претњу“, сугеришући да би, како је рекао, „очај“ председника Владимира Путина „могао да изазове нуклеарну размену“.

„Нико од нас не може олако да схвати претњу коју представља потенцијално прибегавање тактичком нуклеарном оружју”, рекао је он.
Међутим, Бернс је приметио да упркос „реторичком држању“ Москве – која је своје нуклеарне снаге ставила у статус повишене приправности убрзо након што је крајем фенруара покренута акција у Украјини – америчке обавештајне агенције „нису виделе много практичних доказа који би појачали ту забринутост”.

Откако је преузео дужност, амерички председник Џо Бајден је у више наврата истицао да је Кина главни противник Вашингтона и наставио је низ непријатељских политика према Пекингу наслеђених из Трампове администрације. Амерички ратни бродови су редовно били распоређени у спорним водама у Јужном кинеском мору и готово на месечном нивоу су пролазили кроз Тајвански мореуз, упркос гласним примедбама званичника у Пекингу.

Русија је такође била истакнута у реторици Беле куће, што је последњих месеци посебно интензивирано.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал