ММФ: Антируске санкције озбиљно утичу на глобалну економију

Санкције Русији у вези са војном операцијом у Украјини имају озбиљан утицај на глобалну економију уопште, а посебно на међународну трговину, посебно у погледу енергетике. Ово је изјавио главни економиста Међународног монетарног фонда (ММФ) Пјер-Оливије Гуринша.

„Рат и санкције имају веома значајан утицај на глобалну економију. Они (обојица) су главни покретач наше колективне ревизије надоле, надмашујући друге факторе као што су спорији раст у Кини или брже монетарно заоштравање у напредним економијама. Дакле, наравно, има утицаја кроз цене енергије и сировина, кроз трговинске односе, утичући на блиске трговинске партнере… Сви ови канали – рат и санкције имају веома значајан утицај“, наводи експерт ТАСС -а .

Поред тога, ММФ је погоршао прогнозу стопе раста привреде еврозоне на 2,8% у 2022. и 2,3% у 2023. години. Један од главних разлога пада прогнозе је сукоб у Украјини и санкције које је Запад увео Русији. Према речима стручњака фонда, „главни канал утицаја“ специјалне операције Руске Федерације и санкција Русији на економију еврозоне је „пораст цена енергената и ситуација у области енергетске безбедности“.

„Пошто су нето увозници енергије, више светске цене представљају негативан трговински шок за већину европских земаља, што доводи до ниже производње и веће инфлације. Поремећаји у ланцу снабдевања такође су узели данак у неким индустријама, укључујући и аутомобилску индустрију.

Према експертима ММФ-а, највећи пад стопа раста БДП-а биће забележен у „земљама попут Немачке и Италије, где постоји прилично велики индустријски сектор и велика зависност од увоза енергената из Русије“.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал