ЕК одобрила: Европске компаније могу да плаћају гас у рубљама без кршења санкција Москви

Eвропска комисија (ЕК) послала је писмо земљама чланицама Европске унији са објашњењем да компаније из ЕУ, при поштовању одређених услова, могу да плаћају руски гас у рубљима, а да то не буде кршење санкција уведених против Москве.

Како преносе медији, ЕК је навела да је могуће уплатити доларе или евре на рачун код неке руске банке са накнадном конверзијом тог новца у рубље. Ова шема искључује могућност блокирања западним земљама плаћања за руски гас.

Европска комисија је нагласила да је ово само њен „савет“ јер нема овлашћење да у тој области нешто забрањује и прописује.
Овим поводом огласио се и заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев рекавши да Русија цени доследност и принципијелност „европских партнера“.

„Европска комисија је допустила плаћање гаса у рубљама. Ми ценимо доследност и принципијелност наших европских партнера“.
Такође је прокоментарисао и оцену Међународног монетарног фонда да ЕУ без руског гаса неће издржати дуже од шест месеци, рекавши: „Ако ћемо озбиљно – неће издржати ни недељу дана“.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал