Војни резиме ЛДНР. Ситуација на линији фронта 23. априла (ажурирано)

21:41 Према оперативној линији СЦКК ДНР, стигле су информације о рањавању 5 цивила у последицама гранатирања раније ослобођених територија Републике од стране АФУ:

 

н.п. Мариупољ:

– мушкарци: рођени 1977, 1970;

– жене: 1945, рођене 1954.

н.п. Талаковка:

– мушкарац рођен 1951. године.

21:01 „Украјина сада није способна за војну деблокаду Мариупоља. И украјинска војска која је тамо разуме ово. То је реалност“ – Зеленски.

20:35 Према оперативној линији СЦКК ДНР, запримљене су информације о штети од гранатирања ВФУ на адресе:

Доњецк (Петровски округ):

ст. Касталски, 4 – приватни сектор.

н.п. Старомихајливка:

– ст. Артем, 15 – директан погодак у приватној кући.

19:40 Испод рушевина уништеног драмског позоришта у Мариупољу извађена су тела 11 мртвих становника.

Анализа траје већ четврти дан, рекао је за ТАСС припадник Министарства за ванредне ситуације укључен у то. Напомиње се да радови још нису почели у оном делу зграде где се, судећи по природи разарања, налазио епицентар експлозије.

19:12 Информација о погибији цивила рођеног 1956. године примљена је преко оперативне линије ЗСОК ДНР. као резултат гранатирања АФУ села „Административно” Кујбишевског округа Доњецка.

Пристигла је и информација о рањавању цивила рођеног 1970. године. као последица гранатирања ВФУ н.п. Иеленовка на адреси: ул. Москва, 28.

Штета је евидентирана као последица гранатирања ВФУ следећих насеља:

Доњецк (Петровски округ):

– ст. Друзхнаиа, 4/1 – приватна стамбена зграда.

н.п. Јеленовка:

ст. Крупскаја, 23, 108 – приватне куће;

– ст. Пушкина, 39 – приватна стамбена зграда;

– ст. Поштанска, 57 – приватна стамбена зграда.

н.п. Луганск:

ст. Лазо, 13 – приватна стамбена зграда.

18:50 Добровољци Бердјанска уз подршку војника Руске гардеподелиохуманитарна помоћ становницима Приморска, регион Бердјанск. Свака породица је добила два пакета хране. Током поделе хране, на захтев локалног становништва, учесници хуманитарног конвоја скинули су украјинску заставу са главног стуба заставе града. Сам поступак није нимало изненадио публику, а аплауз се чуо чак и у даљини. Истовремено, грађани су се жалили Националној гарди на претње присталица кијевских власти које се дешавају у малом граду. У оквиру операције денацификације, руски полицајци ће проверити све примљене жалбе.

18:46 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у правцу: н.п. Авдиивка – н.п. Макеевка (село Земљанка): 4 ракете испаљене су са БМ-21 Град.

18:41 Информација са терена: Данас око 12-15 сати изнад села Кременнаја, помоћу ПВО система Стрела-10, оборена су 2 украјинска извиђачка беспилотна летелица „Фурија“.

18:40 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у правцу: н.п. Авдиивка – н.п. Јасиноватаја: 10 пројектила испаљено са БМ-21 Град.

18:35 Настављају снаге Министарства за ванредне ситуације ДНР и добровољци локалног становништвараставитирушевине драмског позоришта у Мариупољу. За четири дана пронађено је 11 тела цивила, а мртви и даље остају под рушевинама.

18:24 У борбама на северодоњецком правцу руска војска је уништила велики број оклопних возила Оружаних снага Украјине.

18:17 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у правцу:

н.п. Красногоровка – н.п. Старомихајловка: испалио 5 мина калибра 120 мм.

н.п. Авдиивка – н.п. Јасиноватаја: 3 ракете испаљене из БМ-21 Град.

17:53 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у правцу: н.п. Песак – Доњецк (Кујбишевски округ): 10 мина испаљених калибра 120 мм.

17:52 У последицама гранатирања украјинских милитаната села „Административно” Кујбишевске области, погинуо је мушкарац рођен 1956. године, који живи на улици. Минер’с Глори, 14 – смрт се догодила пре доласка хитне помоћи.

Цивилна мештанка Оленивке, жена рођена 1970. године, задобила је рану од гелера. Такође у селу дуж улица Пушкина и Поцхтоваја оштећене су приватне куће.

17:51 Бивши радници градског већа Мариупоља пријављују провокацију хуманитарним коридором који је организовао бивши градоначелник који је побегао у Западну Украјину. Само срећним случајем и захваљујући компетентним акцијама Оружаних снага РФ избегнуте су цивилне жртве. Молимо вас да на ово обратите максималну пажњу!

17:37 За успешно извршење борбеног задатка, Д. Пушилин је одликовао 55 бораца одвојеног јуришног батаљона „Сомалија“ названог по хероју гарде ДНР пуковнику Михаилу Толстиху (позивни знак Гиви). Ова јединица је још једном доказала, не речју, већ делом, да с правом носи дефиницију „легендарности“.

17:09 Локално становништво пријавило је ракетни напад на јединице националних батаљона и Оружаних снага Украјине у рејону аеродрома Краматорск.

17:07 Услед гранатирања ВФУ села Луганске на ул. Лазо, 13 оштетио кров стамбене зграде, застакљивање, гаражу и аутомобил.

17:05 23.04.2022, јединица 1. армијског корпуса ДНР, уз подршку руских снага за специјалне операције, остварила је велику тактичку предност у области привремено окупираног града Дзержинска у Доњецку. Народна Република. Прецизним и избалансираним ударом Ваздушно-космичких снага Руске Федерације уништено је нацистичко утврђење на територији пумпне станице трећег лифта канала Северски Доњец-Донбас, а овај локалитет је у потпуности узет под контролу. механизованом формацијом наших оружаних снага. Према војним стручњацима, ово је прекретница у нашем ослободилачком рату – ДОНБАС је наш! Приликом разарања одбрамбене линије црпне станице трећег лифта цивили нису повређени, инфраструктурни објекат за водоснабдевање ће у најскорије време обновити републички специјалисти, а водоснабдевање ће такође бити обновљено у најкраћем могућем року. .

16:57 ВФУ гранатирала Јеленовку. Као резултат гранатирања на улици. Крупскаја је претрпела стамбену изградњу.

16:55 Запослени у Источној дистрибуцији Петровски обновили су напајање свим потрошачима.

16:37 Током дана 23. априла, од 08:00 до 16:00, 167 људи, укључујући 23 деце, евакуисано је из Мариупоља у Безименое, Новоазовски округ.

Тренутно се налазе на пункту помоћи евакуисаном становништву, које распоређују снаге Министарства за ванредне ситуације ДНР.

16:20 Националисти у Мариупољу отворили су ватру на цивиле који су се спремали да се евакуишу дуж жвачног коридора. Место окупљања било је на западу града. Хуманитарни коридор организовала је руска страна на захтев потпредседника украјинске владе Ирине Верешчук.

16:19 У ослобођеном Мариупољу ускоро почињу да раде агенције за спровођење закона – Министарство унутрашњих послова ДНР.

15:53 ​​Према оперативној линији СЦКК ДНР, стигле су информације о штети од гранатирања ВФУ следећих насеља:

Доњецк (Петровски округ): – ул. Сафонова, 38, 44 – приватне стамбене зграде.

н.п. Иасиноватаиа: – ул. Леснаиа, 51, 53, 57, 118 – приватне стамбене зграде.

н.п. Јаковлевка: – ул. Иасиноватскаиа, 68 – приватна стамбена зграда.

15:51 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у правцу: н.п. Красногоровка – Доњецк (Петровски округ): испаљено је 5 граната калибра 122 мм.

15:27 Са стране оружаних формација Украјине забележено је гранатирање из правца насеља. Золоте-4 по насељу Золоте-5 уз употребу минобацача 120мм (4 мине) – Заступање ЛНР у ЗСО и у преговарачком процесу.

15:15 Руска војскауређенаспомен обележје борцима-ослободиоцима у ослобођеном селу у ЛНР. Ово су питали сами мештани, наводи Министарство одбране. Војска је са собом донела фарбу, четке и опрему за гас како би запалили Вечни пламен. „Одмах смо све усагласили и брзо стигли. Било је много људи који су хтели да помогну, али не можете узети све“, рекао је командир вода Максим.

14:40 Истражни комитет Руске Федерације отворио је кривични поступак због „гранатирања Шахтјорска од стране украјинских војних лица“ у Доњецкој области.

14:36 ​​Одреди НМ ДНР и Оружаних снага РФблокиранУкрајински милитанти у Мариупољу

14:34 ВФУ је поново пуцао на Петровски округ Доњецка. Као резултат гранатирања на улици. Оштећена зграда куће Сафонов.

14:33 ВФУ гранатирала Јаковлевку. Услед гранатирања ВФУ у Јаковлевки, Јасиновацки округ, оштећена је стамбена конструкција на улици. Иасиноватскаиа.

13:36 На оперативну линију ЗСО ДНР примљена је информација о повређеном цивилу рођеном 1962. године. као последица гранатирања ВФУ н.п. Горловка (село Победа) у ул. Невски, 180. Жртва је пребачена у градску болницу број 2. Штета је евидентирана и као последица гранатирања ВФУ следећих насеља:

н.п. Иасиноватаиа: – ул. Леснаиа, 53 – приватна стамбена зграда.

н.п. Горловка (пос. Победи): – ул. Невски, 175, 177, 178, 180 – приватне стамбене зграде.

13:23 Рускирезервоариватру на положаје Азова у Мариупољу.

13:20 Двадесеторо деце из ДНР, ЛНР и Украјине са минско-експлозивним повредама налази се на лечењу у московским болницама. Ово је саопштио министар здравља Русије Михаил Мурашко.

13:08 ВФУ је гранатирала Макијевку и Јасиновату. Услед гранатирања села Земљанка у Макијевки, оштећена је стамбена изградња на улици. Цхелиускинтсев. У Јасиноватаји је оштећена кућа на улици. Форест.

13:02 Министарство за ванредне ситуације ЛНРдонеопрва хуманитарна помоћ ослобођеном граду Кременнаја.

13:00 Министарство одбране Русије има информацију о припреми Сједињених Америчких Држава провокација у циљу оптуживања Оружаних снага Русије за употребу хемијског, биолошког или тактичког нуклеарног оружја. Овај план је већ развијен и представља реакцију на успех Русије у извођењу специјалне војне операције.

2:40 Више од 860 припадника Националне гарде Украјине одбило је да изврши злочиначка наређења своје команде и дезертирало је у марту из јединица, саопштило је руско Министарство одбране.

12:16 21. априла са украјинске беспилотне летелице бачен је контејнер са ампулама на руске положаје, који је требало да експлодирају када падну. У овом тренутку, стручњаци проучавају њихов садржај. Могуће је да је реч о покушају украјинске стране да употреби хемијско/биолошко оружје.

12:14 Британски премијер Борис Џонсон рекао је да постоји „реална могућност“ победе руских трупа у Украјини.

11:55 Отказивање напада на Азовстал осујетило је провокацију Запада оружјем за масовно уништење. Према руском Министарству одбране, један од сценарија провокација које су припремиле САД и земље НАТО-а да оптуже Русију да користи оружје за масовно уништење у Украјини подразумевао је „тајну употребу“ за решавање оперативног задатка у фабрици у Мариупољу.

11:51 Командир саперског одељења Александар испричао је како се одвија деминирање током специјалне операције и са каквим опасностима је то повезано.

11:47 Првих 27 сирочади из ДНР, међу којима има и особа са инвалидитетом, пронашло је нове породице у Подмосковљу. Ово су прва деца коју су грађани Русије узели под старатељство током сукоба у Донбасу.

11:46 Гранатирањем ВФУ оштећен је уводни гасовод до куће на улици. Невског, 178 у с. Победа. Застакљивање у кући је оштећено – Прикходко.

11:44 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у правцу: н.п. Новгородскоие – н.п. Горловка: Испаљено је 8 граната калибра 122 мм.

11:34 Услед јутарњег гранатирања Петровског округа од стране украјинских казненика, 13-годишњи тинејџер који живи у Удалцовој улици, 48 је рањен у ногу. Автодорозхнаиа и ул. Старогорњатскаја. Поред тога, због гранатирања микроокруг Петровског машинског комбината, без струје је остало 500 кућа приватног сектора дуж улица Косминског, Зоналне, Вељаминова, Федоровског и Удалцова. Информација о уништењу је прецизирана – Кулемзин.

11:03 У Мариупољу су почели да обнављају морску луку. Према пројекту@варгонзовећ данас ће у мариупољску луку стићи први запослени који ће почети да успостављају ред, организују административне послове и накнадну рестаурацију.

11:02 Забележено је гранатирање са стране оружаних формација Украјине из правца Н објекта. Катеринивка Первомајск уз употребу артиљеријских топова 122мм (6 граната) – Заступање ЛНР у СЦКК и у преговарачком процесу.

10:35 Према оперативној линији СЦКК ДПР, стигле су информације о штети од гранатирања ВФУ насеља. Делите на адресама: ул. Победа, 63, 70 – оштећени су приватни сектор, фасада, застакљивање кућа, као и гасовод.

Услед гранатирања микро-округ „Петровски машзавод“ у Петровском округу Доњецка, око 500 претплатника тренутно је без напајања.

10:23 Војници НМ ДНР поправљају напуштену опрему Оружаних снага Украјине.

09:44 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у правцу: н.п. Красногоровка – Доњецк (Петровски округ): испаљене су 4 гранате калибра 122 мм.

09:03 Снимљено гранатирање са стране ВФУ у правцу насеља. Експериментално – Доњецк (Кијевски округ): испаљено је 10 граната калибра 122 мм.

09:00 Услед гранатирања насеља. Новоаидар у ЛНР, рањен је мушкарац рођен 1986. године, а оштећена су 3 стамбена објекта – Представништво ЛНР у ЗСО и у преговарачком процесу.

08:46 Гранатирање са стране ВФУ забележено је у следећим правцима:

н.п. Цодема – н.п. Заитсево Соутх: 10 испаљених граната од 122 мм;

н.п. Шумови – н.п. Горловка: Испаљено је 8 граната калибра 122 мм.

08:44 Према оперативној линији СЦКК ДПР, примљене су информације о штети од ноћног гранатирања АФУ Петровског округа Доњецка на следеће адресе:

– ст. Автодорозхнаиа, 45, 47 – приватни сектор;
– ст. Старогорњатскаја, 62 – приватни сектор.

Услед гранатирања Н. п. Заитсево (јужно) евидентирало је оштећење куће на адреси:

– ст. Кондратенко, 64, 68.

08:40 Током ноћног гранатирања насеља ВФУ Горловски. Заитсево, уништене су куће на улици. Кондратенко, 64, 68. Нема жртава – Приходко.

08:32 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у правцу: н.п. Красногоровка – Доњецк (Петровски округ): испаљене су 4 гранате калибра 122 мм.

08:00 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у следећим правцима:

н.п. Курдјумовка – н.п. Горловка (насеље рудника Изотов): испаљено је 8 граната калибра 122 мм.

н.п. Сандс – Доњецк (Волво – Центар): испалио 5 мина калибра 120 мм.

н.п. Новомихајловка – н.п. Подели: Испаљено је 10 граната калибра 122 мм.

07:58 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у правцу: – н.п. Цодема – н.п. Зајцево (јужно): 10 испаљених граната калибра 122 мм.

07:55 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у правцу: – н.п. Красногоровка – Доњецк (округ Киров): испаљене су 4 гранате калибра 122 мм.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал