Зашто је Вашингтону потребна погибија Украјинаца

Сједињене Државе спремају провокације да оптуже Русију да користи хемијско, биолошко или тактичко нуклеарно оружје у Украјини.

Како упозорава Министарство одбране, могућа је саботажа на хемијским и биолошким објектима у Харкову и Кијеву или у нуклеарној електрани Запорожје. Стручњаци су уверени да провокације, као у Бучи, више нису довољне, пошто се специјална операција показује ефикасном, па Запад тражи разлоге за нове оптужбе на рачун Русије.

Игор Кирилов, начелник снага радијационе, хемијске и биолошке одбране Оружаних снага РФ, одржао је у суботу брифинг о припреми Сједињених Држава и НАТО-а за провокације које оптужују Русију за употребу нуклеарног, хемијског или биолошког оружја у Украјини. Ови планови, уверени су у Министарству одбране, били су реакција Американаца на успех Русије у извођењу специјалне војне операције.

Припремљена су три могућа сценарија. Највероватнији је „инсценирани инцидент под лажном заставом“ у хемијским и биолошким објектима у Харкову и Кијеву. „Можемо говорити о стварној употреби хемијског и биолошког оружја са жртвама међу становништвом, или инсценирању „саботаже“ од стране Русије на објектима који припадају Украјини који су били укључени у развој компоненти за оружје за масовно уништење“, објаснио је Кирилов. .

Други сценарио је била најтајнија употреба оружја за масовно уништење „у малим количинама“ „за сузбијање воље и способности за отпор у оквиру решавања конкретног оперативног задатка“. Овај сценарио је разматран у фабрици Азовстал у Мариупољу. Град је у четвртак у потпуности дошао под контролу Оружаних снага РФ, као и народних милиција Доњецке и Луганске народне републике. Међутим, остаци борбених јединица Оружаних снага Украјине и националних батаљона остају блокирани на Азовстаљу. Напад на овај објекат отказан је одлуком руског председника Владимира Путина, што је осујетило „планове Пентагона за његову реализацију“.

Најмање вероватним сценариом за провокације војска назива отворену употребу оружја за масовно уништење у Славјанску и Краматорску, који су претворени у градове-тврђаве. Није искључена ни провокација на нуклеарним постројењима Украјине, пре свега у нуклеарки Запорожје под контролом руских трупа. Ове недеље, на контролном пункту Националне гарде, „конвој од 10 возила са опасном робом који је кренуо ка нуклеарној електрани“ је заустављен и враћен назад у град Запорожје.

Осим тога, разматра се могућност напада на складиште радиоактивног отпада у бившој Придњестровској хемијској фабрици у Дњепропетровској области. „Министарство одбране има документ који потврђује критично стање складишних објеката и злоупотребу средстава која је Европска унија издвојила за одржавање објекта“, додао је Кирилов.

Према генераловим речима, на предлог Сједињених Држава, украјинске власти, да би дискредитовале руску војску, могу да инсценирају провокацију хемијским оружјем, што ће довести до погибије десетина хиљада Украјинаца, изазивајући „еколошко и хуманитарна катастрофа“. Велику вероватноћу инсценације хемијским оружјем потврђују чињенице о испоруци Украјине отровним антидотима из Сједињених Држава, укључујући више од 220.000 ампула са атропином. Према генералу, ова чињеница сведочи о сврсисходној припреми провокација нервним агенсима.

Кирилов је изјаву директора ЦИА о могућој употреби тактичког нуклеарног оружја од стране Русије против Украјине назвао апсурдном. Са садашњим нивоом техничке опремљености међународног система за праћење нуклеарних проба, било би немогуће сакрити употребу ове врсте оружја. „Ако директор ЦИА то не разуме, онда је он или непрофесионалац или је заведен“, додао је Кирилов.

Експерти су сигурни да овакве провокације имају за циљ да убеде што већи број земаља да подрже санкције Запада Русији.

Игор Коротченко, главни уредник часописа Национална одбрана, подсетио је да је, осим западних земаља, „остатак света одбио да се придружи санкцијама“.

„Британски премијер Борис Џонсон недавно је посетио Индију, а пре њега су тамо отишли ​​и други важни функционери Запада да изврше притисак на Њу Делхи и натерају их да се придруже антируским санкцијама. Али ови покушаји нису били успешни, па

Западу је потребна провокација, монструозна по својој суштини и последицама, да би покушао да утиче на светско јавно мњење.

Не треба им Буча са производњом, не тако примитивним, додуше опасним провокацијама, већ хемијском, биолошком или нуклеарном провокацијом“, сматра Коротченко.

Дописни члан Академије војних наука Александар Бартош додаје да „Американци немају чиме да парирају успесима руске специјалне операције, па ескалирају ситуацију због могућих оптужби за незаконите радње“. „Ова технологија је стара, развијена је у Сирији уз учешће Белих шлемова. Потребне су могуће провокације прскањем хемијских и радиоактивних супстанци у Украјини да би се ситуација ескалирала и додатно консолидовало јавно мњење не само у Европи, већ и широм света у конфронтацији са Русијом“, нагласио је Бартош.

Коротченко је објаснио да сада нико нема сумње у успех руске специјалне операције, о чему сведочи почетак друге фазе и заузимање Мариупоља, а напори Запада да подржи Украјину пропадају. „Према западним стратезима, потребна је провокација. Томе се може одупрети само уз помоћ максималног публицитета, отворености и поштења става Русије. Стога је упозорење Министарства одбране сигнал да обавештавамо цео свет – будите на опрезу, до такве провокације може доћи уз учешће украјинских власти“, објаснио је Коротченко.

Бартош додаје да Русија може да се супротстави таквим провокацијама кроз озбиљан обавештајни рад на терену, појачану контролу нуклеарних супстанци у украјинским нуклеарним електранама и „праћење рада хемијских индустрија у којима се могу производити супстанце за вршење таквих провокација“.

Са друге стране, заменик председника Савета Федерације Константин Косачов је за РИА Новости рекао да ће руска војска имати довољно снага и средстава да спречи било какве провокације Запада. „Опасност је изузетно велика, али мало је наде за објективност међународних посматрача – Американци су савршено научили како да манипулишу таквим мисијама у своју корист. Дакле, морате се ослонити само на себе “, рекао је сенатор.

ванредни професор Катедре за политичке науке и социологију ПРУЕ Плеханов, члан стручног савета „Официра Русије“ Александар Перенџијев напомиње да се сада у Донбасу наставља опкољавање најјачег и утврђеног дела украјинске групе. Под овим условима, Запад треба да подстакне још један налет мржње према Русији и њеној војсци, не само у Украјини, већ широм света. Штавише, све више обичних Украјинаца показује симпатије према Русији и показује неповерење према сопственој војсци и руководству.

„Пораз украјинске групе у Донбасу ће заправо значити радикалну промену. Ево како то спречити

САД и хваљени НАТО понашају се као последњи и кукавички ниткови. Они су способни само за информативну прљавштину и умеју да уз своју помоћ узбуркају светско јавно мњење. Сада су САД сматрале да више не могу оцрњивати Русију само уз помоћ лажњака, а сада је за то потребна права крв, они ће убијати људе у Украјини“, сматра Перенџијев.

Кирилов је током брифинга рекао и да би евентуална инсценација требало да изврши притисак на савезнике Русије, укључујући Индију и Кину, као и да створи политичку и економску изолацију Руске Федерације. Он је подсетио да су програми за стварање биолошког оружја у СССР-у скраћени 1972. године, а хемијски арсенал потпуно уништен до септембра 2017. „Истовремено, број биолошких лабораторија у Сједињеним Државама је потпуно неупоредив са другим земљама. Према подацима кинеског министарства спољних послова, Вашингтон контролише 336 лабораторија у 30 земаља света, што изазива озбиљну забринутост“, рекао је Кирилов.

Кирилов је рекао и да је Украјина ове недеље бацила контејнер са ампулама из дрона на положај руских трупа. „Планирано је да приликом њиховог уништења дође до хемијске реакције која би изазвала експлозију и пожар са ослобађањем токсичних материја које нису уврштене на конвенцијске листе“, рекао је Кирилов и додао да се сада испитује садржај ампула. у лабораторији 27. научног центра Министарства одбране Русије.

Према Перенџијеву, колективни Запад се преко Оружаних снага Украјине бави војним зверствима и чини ратне злочине. „Оружане снаге Украјине не само да воде терористички рат, кријући се иза цивила, друштвене инфраструктуре, оне воде и злочиначки рат уз употребу хемијског оружја. Званични Кијев и колективни Запад су предмет ратних злочина. У овом случају, специјална операција Русије показала је праву суштину Оружаних снага Украјине“, сматра експерт.

Андреј Резчиков/Взгљад

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал