Влада ЛНР је наложила да се од маја организује исплата пензија у ослобођеним крајевима

Влада ЛНР усвојила је резолуцију „О организацији исплате пензија пензионерима Кременског и Попасњанског округа, градова Северодоњецк, Лисичанск, Рубижноје и њима подређених насеља“.

2521691 02.11.2014 Подсчет голосов на одном из избирательных участков на выборах в Луганской народной республике (ЛНР). Валерий Мельников/РИА Новости

„У циљу утврђивања специфичности остваривања права на пензије за грађане регистроване од 19. фебруара 2022. године у месту пребивалишта на територијама Кременског и Попасњанског округа, градови Северодоњецк, Лисичанск, Рубижне и њима подређени насеља, <…> Влада Луганске Народне Републике одлучује: 1. Државној институцији Луганске Народне Републике – Пензионом фонду Луганске Народне Републике (у даљем тексту Пензиони фонд) од маја 2022. године.организовати: 1.1. Рад на обезбеђивању исплате пензија грађанима регистрованим од 19. фебруара 2022. године у месту пребивалишта на територијама округа Кременски и Попасњански, градова Северодоњецк, Лисичанск, Рубижноје и њима подређених насеља (у даљем тексту: становници одређене територије ЛНР), чију пензију је доделио Пензиони фонд Украјине: до 30.06.2014 – ако Пензиони фонд / државне институције Луганске Народне Републике – одељења Пензијског фонда Луганске Народне Републике у градовима и / или окрузи Луганске Народне Републике (у даљем тексту – територијална одељења) имају пензиони досије / информације садржане у електронској бази података примаоца пензија; после 30.06.2014 – ако становници одређених територија ЛНР имају пензијско уверење“, каже се у документу.

Резолуцијом је наложено „територијалним управама да створе државне институције које су део јединственог централизованог система државних институција како би обезбедиле спровођење државне политике у области обавезног државног пензијског осигурања и пензијског осигурања, на територијама Кременског и Попасњанског округа, градови Северодоњецк, Лисичанск, Рубижноје и њима подређене тачке насеља (у даљем тексту УПФ на одређеним територијама ЛНР):

да обезбеди, за исплату пензија, прихватање од становника одређених територија ЛНР захтева за исплату пензија на територији Луганске Народне Републике (Додатак бр. 1 овој резолуцији) и копије докумената наведених у Прилог број 2 ове резолуције (уз предочење оригинала);
пренос у управљање Пензионом фонду ЛНР у Каменнобродском округу у Луганску пре 20. дана сваког месеца пријаве и копије докумената приложених уз њих које су грађани поднели у складу са овом резолуцијом, са изузетком грађана чији су пензијски досијеи у Пензионом фонду.
„За лица која су поднела документацију <…> и која су становници одређених територија ЛНР, исплата пензија ће се вршити од 01.03.2022. године у износу од 7.884,86 руских рубаља (седам хиљада осамсто осамдесет -четири руске рубље 86 копејки), укључујући за сваког инвалида члану породице који прима пензију у вези са губитком хранитеља“, наводи се у резолуцији.

Наређено је да се исплата пензија становницима ослобођених територија ЛНР врши преко Државне банке ЛНР.

Уредба ступа на снагу даном званичног објављивања и примењује се од 01. марта 2022. године. Комплетан текст документа налази се на сајту Владе ЛНР.

Раније је Влада Републике својом уредбом формирала одељења Пензионог фонда ЛНР у ослобођеним Старобелским, Беловодским, Новопсковским и Сватовским регионима Републике. Фонд ПИО је на свом званичном сајту објавио које округе ће опслуживати међуокружна одељења фонда основана на ослобођеним територијама Републике.

Менаџер Пензионог фонда Татјана Васиљева је известила да Пензиони фонд планира да отвори четири међуокружна одељења у регионима Републике ослобођеним од кијевских снага безбедности и да почне да исплаћује пензије у априлу.

Она је обавестила да ће се број прималаца пензија у ЛНР повећати за 200 хиљада на рачун становника ослобођених региона.

Подсетимо, Пензијски фонд ЛНР почео је да исплаћује пензије у Станично-Луганској области ослобођеној од кијевских снага безбедности. Касније је Влада ЛНР усвојила резолуцију „О организацији исплате пензија у граду Шастја, Жутњевски округ града Луганска“.

Фонд ПИО ЛПР је до краја новембра 2020. године ажурирао податке о око 428 хиљада пензионера у Републици.

Председник Русије Владимир Путин најавио је 24. фебруара специјалну војну операцију која има за циљ заштиту становника Донбаса од украјинске агресије. Раније су се руском лидеру обратили шефови ЛНР и ДНР Леонид Пасечник и Денис Пушилин са захтевом за пружање војне помоћи. До данас је ослобођено око 80% територије ЛНР.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал