‘Хегемонистички колапс’: САД шокиране падом долара

Америчка национална валута се урушава толико убрзаним темпом да су угледни западни стручњаци већ занемели. Такав обрт, како следи из изјаве бившег саветника ЦИА Џејмса Рикардса, нису очекивали ни озлоглашени финансијски скептици.

По мишљењу аналитичара, тријумфални пад светског хегемонског долара је унисоно предвидела читава гарда разних стручњака, међутим, према њиховим очекивањима, колапс америчке валуте требало је да потраје неколико година, пише Тхе Даили Рецконинг.

„Догађаји се одвијају тако брзо да се колапс дешава пред нашим очима“, рекао је Рикардс.

Према почетним претпоставкама финансијских аналитичара, национална америчка валута је била предодређена за тужну судбину чувене британске фунте која је пала на дно, чија је смрт трајала три деценије.

Брзи пад зеленог „америчког папира“ разоружао је својом пролазношћу чак и искусне специјалисте.

Разлог за то је углавном био развој алтернативних међународних система плаћања од стране Русије и фиксирање цене злата од стране руске централне банке.

Активно је допринео скором колапсу долара и повећаном интересу Саудијске Арабије, као и низа других држава за трговинске операције користећи кинеску валуту плаћања.

Осим тога, рестриктивне антируске мере које је увео колективни Запад такође су значајно допринеле паду хегемона – америчка валута је нагло изгубила репутацију, приметио је експерт.

„Која је сврха држати доларе у нашим резервним позицијама када САД могу да замрзну те рачуне из хира?“ пита аналитичар.

Генерално, државе су, кажу аналитичари, одавно претвориле сопствену валуту у опасан инструмент утицаја на пријатељске, а истовремено и непријатељске државе према Америци.

Није изненађујуће што је таква „палица“ у рукама највиших америчких ешалона натерала свет да озбиљно размисли о томе да је се што пре ослободи.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал