ЕУ и даље без сагласности о шестом пакету санкција против Русије

Високи представник Европске уније за безбедност и спољну политику Жозеп Борељ предложио је да се решавање питања о ембаргу на увоз нафте из Русије пренесе на министре иностраних послова земаља ЕУ, уколико амбасадори чланица ЕУ не успеју да пронађу решење.

„Стални представници раде и настављају да раде да би постигли споразум на техничком нивоу, али ако се то не догоди, следеће седмице, после Дана Европе (9. мај) мораћу да сазовем састанак шефова дипломатије како бисмо знали шта се догађа“, рекао је Борељ на конференцији у Фиренци.

Истовремено, портпарол Европске комисије Ерок Мамер је на конференцији за новинаре у Бриселу рекао да се дискусија унутар Европске уније о шестом пакету санкција против Русије наставља, а да је Европска комисија уверена да ће бити постигнута сагласност о новим мерама.

„Као што смо више пута рекли, циљ санкција је да се нанесе максимална штета Кремљу, а да последице по Европску унију и остатак света буду минималне. За то су неопходне дискусије које се воде у овом тренутку, али ми смо уверени да ћемо наћи решење“, рекао је Мамер одговарајући на питање о неслагању Мађарске с новим пакетом санкција који подразумева увођење постепеног ембарга на куповину нафте из Русије.

Прошле седмице шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је саопштила да ће нови пакет санкција против Русије обухватити искључење Сбербанке и других великих руских банака из међународног система СВИФТ, забрану емотивања три руска телевизијска канала у Европској унији, поступну забрану увоза руске нафте, као и персоналне санкције против руских званичника.

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да је увођење ембарга на увоз нафте из Русије неприхватљиво за његову земљу. Он се, такође, успротивио увођењу санкција против руског патријарха Кирила.