Херсонска област ће вратити грб из времена Руске империје

Херсонска област, која је прешла под контролу Оружаних снага Руске Федерације, поново ће добити грб из времена Руске империје, рекао је за РИА НОВОСТИ Кирил Стремоусов, заменик председника војно-цивилне администрације Херсонске области.

Руска војска је током специјалне операције демилитаризације Украјине преузела контролу над целом Херсонском области на југу земље и Азовским делом Запорошке области. У регионима су формиране цивилно-војне управе, почело је емитовање руских ТВ канала и радија, обнављају се трговинске везе са Кримом.

„Донета је одлука да се Херсонској области врати историјски грб – из времена када је регион био део Руске империје“, рекао је Стремоусов агенцији.

Према његовим речима, први грб Херсона и Херсонског округа, који је одобрен 7. октобра 1803. године, чинио је основу новог грба.

Конкретно, црни двоглави крунисани орао је приказан на новом грбу у штиту са златним пољем. У десној шапи му је ловорова грана, а у левој пламен. На грудима орла, у плавом штиту, приказан је златни крст.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал