Москва: Напад на руске новинаре у Берлину последица западне хајке на руске медије

Напад на кућу у Берлину, у којој живе дописници РИА Новости, представља директну последицу прогона руских медија на Западу, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

„Политизована одлука да се забрани емитовање руских медија у Европској унији претходило је физичком застрашивању новинара све до њиховог уклањања“, оценило је Министарство.

Москва захтева од власти Немачке и других земаља Европске уније и НАТО-а да предузму неопходне мере како би заштитиле руске новинаре и чланове њихових породица који се налазе на територији тих држава, наведено је у саопштењу.

Министарство је нагласило да су немачке власти у обавези да спроведу пажљиву истрагу о инциденту.

„Русија очекује непристрасну оцену Уједињених нација, Унеска и ОЕБС-а о нападу на кућу у Берлину, у којој живе дописници РИА Новости“, наглашено је у саопштењу.

Амбасада Русије у Немачкој саопштила је да је 6. маја у Берлину спречен терористички напад на руске новинаре и чланове њихових породица.

Према подацима Амбасаде Русије, један од прозора стана у којем живе руски новинари разбијен је флашом баченом с улице. Током увиђаја пронађен је сумњиви предмет који је био сакривен у једном од удубљења у зиду објекта, који се састојао од великог канистра напуњеног течношћу, за који су лепљивом траком биле закачене пластична флаша и плинска боца повезане жицама.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал