Недимовић: Имамо довољно пшенице за себе и довољно да извеземо

Србија придаје велики значај обезбеђивању основних животних намирница, о томе најбоље говори и недавно обраћање председника Александра Вучића, и народ не треба да буде забринут, изјавио је данас министар пољопривреде Братислав Недимовић.

Недимовић је током гостовања на ТВ Прва, рекао да су залихе житарица добре и да је прошле године било засејано негде око 598.000 хектара пшенице, а да је 632.000 тона и 732.000 хектара засејано 2022.године.

„Пшеница је у јако добром стању и већ крајем следећег месеца креће прва жетва“, нагласио је Недимовић.

Од овогодишње жетве очекује близу 3,5 милиона тона пшенице, што би према његовим речима, са прелазним залихама износило скоро 4,5 милиона тона, а Србија је потрошила 1,6 милиона тона у 2021.години.

„Имамо довољно пшенице за себе и довољно да извеземо“, поручио је Недимовић, уз напомену да је прво потребно проценити колике су домаће потребе.

Он је рекао и да је са кукурузом ситуација добра, а да је прошле године 1.020 милиона хектара засејано уз принос због сушне године од шест милиона тона, а ове године 950.000 хиљада хектара, али уз очекивани принос од око седам милиона тона.

Недимовић је навео да Србија потроши око 4,3 милиона тона кукуруза, а да ће уз прелазне залихе имати дупло више.

Говорећи о ценама и залихама сунцокретовог уља нагласио је да ова намирница у Србији кошта 1,6 евра, годишње се троши 82.000 тона или 82 милиона боца, а произведе се 278 милиона боца или 278.000 тона.

„Ове године са прелазним залихама очекујемо још више и да тај вишак буде пута три, а у Аустрији оно кошта пет евра, а у Хрватској скоро три“, рекао је Недимовић.

Цена уља ће, каже, остати иста, а произвођачи очекују да ће због свега наведеног имати добру зараду од извоза.

Министар је изјавио да је ове године посејано 35.000 хектара шећерне репе, а да је годишња потрошња шећера 250.000 тона и да се очекује да буде 340.000 тона , што је, како је објаснио некарактеристично за земље Европе које углавном шећер увозе.

Он је закључио да ће ове године бити добар биланс за Србију, са аспекта извоза пољопривредних производа и саопштио да очекује високу цену житарица, али да „влада води рачуна и балансира све то због купаца“, пренео је Танјуг.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал