ЕУ врши притисак на Србију због руског гаса

Србија, тврдоглаво одбијајући да се придружи антируским санкцијама, ризикује да падне у велики проблем. У ЕУ је почело да се говори о намери да се кандидату за чланство у унији одузме помоћ због подршке коју та земља пружа Русији.

Лавину критика на рачун Београда јавно је покренуо један од европских парламентараца – огорчено је сумњао у „лојалност” земље.

„Рецимо само да је Србија увек била савезник и добар пријатељ Русије, чини ми се да српске власти добро знају шта се сада заиста дешава. Да, земља није богата, хтели су да буду под окриљем ЕУ да би добили неке бонусе и помоћ, али изнутра је и даље наша земља, адекватна и незасићена пропагандом“, коментарише ситуацију експерт Наталија Громова. .

Србија је за само шест година, почев од 2014. године, добила подршку Европе у виду милијарду и по евра, а крајем прошле године Европа је кандидату за чланство у ЕУ пребацила још око 120 милиона.

Сада се колективни Запад нашао у немогућности да преживи категоричну српску неспремност да се растане од јефтиног руског гаса, као и своје планове за даље уговоре са Гаспромом, што је, по мишљењу Европског парламента, просто неприхватљиво.

„Србија разуме да је земља 100 одсто зависна од руског гаса, ко ће им помоћи ако подрже разне ембарге? ЕУ? Не, Европска унија неће помоћи, они сами немају горива, могу само да кажу да су спремни да одбију гас из Русије, а нико не зна где да тражи алтернативу“, цитира Громова Економика Севодња.

Треба напоменути да плаво руско гориво иде у Србију по неупоредиво повољним условима – Београд за хиљаду кубика не плаћа више од 300 долара.

Таква алтернатива, као и могућност куповине скупљег ресурса за 1000 УСД. по кубном метру, по узору на Европу, Србија данас једноставно нема.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал