Експерт Митрахович сматра неуспехом покушај Немачке да преговара са Катаром

Руски стручњак за енергетику Станислав Митрахович је у коментару за Взгљад изнео своје мишљење о немогућности постизања споразума у ​​погледу извоза енергената између блискоисточног Катара и Немачке.

Према његовим речима властима Катара није од користи да стварају такво стање у којем ће држава за једну или две деценије морати да тражи нова тржишта. А таквих преседана је већ било у историји.

„У контексту транзиције Немачке на зелену енергију и смањења емисије угљоводоника биће неопходно преоријентисати тржиште продаје енергије“, рекао је Митрахович.

Штавише експерт је рекао да арапска држава покушава да избегне да плаво гориво из Немачке стиже у друге европске земље како не би изгубила профит.

„Тренутно су азијске земље главни вектор за продају гаса из Катара, овај правац је приоритет. У случају да престане извоз енергената из Русије, природно ће уследити опште повећање цена гаса и горива. Тада ће се гас из Катара извозити у Европу“, сматра експерт.

Подсетимо Немачка и Катар не могу да постигну компромис о извозу течног природног гаса главни разлог за то је био упорни фокус Немачке на декарбонизацији.

Према мишљењу водећих стручњака упркос великим плановима за наставак преговора између земаља овог месеца и даље ће бити веома тешко доћи до консензуса.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал