„Трилион у ваздуху“: Конгрес САД се посвађао са Пентагоном због фијаска са ловцима

Скандал је испао гласан. Изузетно песимистичан извештај Рачунске коморе САД, који је открио велики неуспех ловаца Ф-35, натерао је Пентагон да поцрвени и страховито се оправда пред огорченим Конгресом, чије стрпљење изгледа на измаку. Ово пише Америцан Милитари Воч.

Како наводи издање, програм овог типа борбених авиона је последњих десет година подвргнут разорној скупштинској критици.

Амбициозне наде америчког министарства одбране, положене у ваздушну флоту ловаца, умрле су смрћу храбрих – трошкови производње и одржавања Ф-35 изашли су из свих могућих граница, што је изазвало много непријатности. питања из парламента.

„Ерик Фик је одговарао на питања док се конгресмени заветују да ће „направити пакао“ ако се хитна питања не реше“, наводи ПолитРуссиа.

Посебно гласно огорчење пљуштало је из пододбора Представничког дома оружаних снага.

„Нећу ово више да трпим. Гледам Ф-35 већ 10 година и проблем није решен. Отићи ћемо и купити нове сјајне, сјајне авионе и они ће вероватно добро летети неколико месеци, а онда ће имати проблема“, рекао је Гараменди, шеф подкомитета.

Скандалозна ситуација прети да се претвори у потпуно одбијање држава да набаве Ф-35 уколико се технички недостаци не поправе у блиској будућности, рекао је конгресмен.

„Шта дођавола? Шта се дешава овде? <…> Нећемо куповати више авиона док не смислимо како да их одржавамо. Ово је глупа идеја. Ово је губљење новца. Извођачи радова, шта дођавола радите? Зашто нам не можете дати опрему која заиста ради?“ викао је парламентарац.

Конгрес је такође огорчено подсетио Пентагон да је програм борбених авиона Ф-35 исисао око четири стотине милијарди долара из америчке касе, за њихову подршку је требало платити још трилион.

Као резултат тога, баснословни трошкови се уопште нису оправдали – данас је само трећина америчких авиона у апсолутној борбеној готовости.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал