Војни резиме ЛДНР. Ситуација на линији фронта 11. маја (ажурирано)

23:25 У ЛНР су узета под контролу насеља Јужни и Воеводовка, ослобођена је фабрика барута Зарја, помоћник шефа Чеченске Републике у енергетској јединици Апта Алаудинов.

22:31 Према оперативној линији СЦКК ДНР, пристигле су информације о рањавању 3 цивила у последицама гранатирања АФУ на раније ослобођеној територији Републике:

н.п. Старомлиновка: – мушкарац рођен 1978. године.
н.п. Павловка: – мушкарац рођен 1989. године;
н.п. Новодоњецко: – дете (дечак) рођено 2019.

21:30 У граду Шахтјорску подигнут споменик првом шефу ДНР Захарченку.

21:09 Заслужни уметник Русије Григориј Лепс наступио је за лекаре и војна лица која се налазе на лечењу у Луганској републичкој клиничкој болници.

21:07 После ослобођења Попасне, савезничке снаге развијају офанзиву на Артјомовск и у правцу севера. Са терена саопштавају да су данас Оружане снаге РФ заједно са НМ ЛНР прешле границу Луганске и Доњецке Републике и напредовале у правцу града Бахмута (преименованог у Артјомовск), који и даље контролише трупе кијевског режима. Мање од двадесет километара од границе ЛНР до периферије Артемовска. Позиције милитаната који покривају овај правац су погођени артиљеријом, укључујући и ракетне бацаче.

20:39 На оперативну линију ЗСО ДНР стигле су информације о рањавању два цивила – трудне мајке и детета рођеног 2012. године. као последица гранатирања ВФУ н.п. Горловка (село Гагарин школе) у ул. Стозхка, 142. Лични подаци жртава се утврђују. Такође, услед овог гранатирања, забележена је штета на следећим адресама:
– ул. Јарошенко, 8 – приватни сектор;
– ст. Черкасова, 1 – приватни сектор;
– ст. Перејаславскаја, 4а – директан погодак гранате на крову вртића број 51.

Информације о последицама гранатирања и даље стижу.

20:21 Истражни комитет Русије отворио је још два случаја о гранатирању насеља у Доњецкој Народној Републици од стране украјинске војске, преноси Телеграм канал ресора.

„Војно-истражни органи Истражног комитета Руске Федерације покренули су 2 кривична поступка против припадника 25. одвојене ваздушно-десантне бригаде, као и 56. одвојене моторизоване пјешадијске бригаде Оружаних снага Украјине, због кривичног дјела из чл. 1 чл. 356 Кривичног законика Руске Федерације (злостављање цивилног становништва, употреба забрањених средстава и метода ратовања)“, наводи се у извештају.

19:50 На снимку и фото – куће на ул. Јарошенко, 8/1, Јарошенко, 6/2, Черкасов, 1 и зграда вртића на ул. Перејаславска, 4а у селу рудника Гагарин, у Никитовском округу Горловка, оштећена услед агресије ВФУ. Материјали градоначелника града Ивана Приходка.

Видео плејер

00:00
00:00

19:31 ВФУ наставља да „честита” мештанима Горловке Дан Републике. Од експлозије гранате у селу се запалила гаража. рудник Глубокаиа на улици. Јарошенка, 8. На овој адреси забележено је оштећење гелера гасовода ниског притиска. Становници пријављују да је граната пала на кров двоспратнице у улици. Черкасов, 1. У с. ш-ти Гагарин на улици. Перејаславскаја, 4а директан погодак у угао крова вртића број 51. И даље стижу извештаји о уништењу – градоначелник града Иван Приходко.

19:30 Од почетка данашњег дана, војници Доњецке Народне Републике заједно са Оружаним снагама Руске Федерације уништили су 18 украјинских националиста, 1 ватрени положај хаубица Д-30, 1 тенк, 1 ЗУ-30. противавионски топ, 1 борбено возило пешадије, 2 оклопна возила. Заробљени су 1 тенк, 1 борбено возило пешадије, 2 оклопна возила и 2 камиона. Такође, 3 војника 95. десантно-јуришне бригаде и 2 војника 25. ваздушно-десантне бригаде добровољно су положили оружје и прешли на страну Доњецке Народне Републике.

19:30 Непријатељ је од почетка текућег дана на ДНР испалио више од 235 граната из вишецевних ракетних система БМ27 Ураган 222 мм, вишецевних ракетних система
БМ-21 Град 122 мм, топовске артиљерије 122 мм. , минобацачи 120 мм. Гранатирано је подручје 11 насеља Републике. Од последица украјинске агресије, 1 цивил је погинуо, а 9 је повређено. Оштећено је 15 стамбених објеката и 3 објекта цивилне инфраструктуре.

18:56 Војни дописници ДНР јављају да је дигнута брана у близини Авдијевке.

18:32 Гранатирање са стране ВФУ у правцу:

18:25 — н.п. Новгородскоие – н.п. Горловка (насеље ш-ти по Гагарину): испаљене су 4 гранате калибра 152 мм.

18:16 Телеграм канали извештавају о тунелу кроз који непријатељ напушта Азовстал – дуж цеви испод железничке пруге. Висина тунела је најмање три метра, ширина вам омогућава да се крећете без потешкоћа, затим излаз на реку, из које, судећи по утабаним стазама, непријатељ вуче воду. Данас је тунел блокиран, са стране непријатеља једно „двеста” и једна „триста”.

Извор: ЈП Доњецк

17:57 Гранатирање са стране ВФУ у правцу:

16:15 — н.п. Красногоровка – Доњецк (Петровски округ): испаљене су 2 гранате калибра 122 мм.

17:38 Оружане снаге Русије су данас заједно са НМ ЛНР прешле границу Луганске и Доњецке Републике и напредовале у правцу града Бахмута (преименованог у Артјомовск), који још увек контролишу трупе Р. кијевског режима. Мање од двадесет километара од границе ЛНР до периферије Артемовска. Позиције милитаната који покривају овај правац су погођени артиљеријом, укључујући млазну артиљерију – војни командант Јевгениј Поддубни.

17:11 Спасиоци из Руске Федерације помажу у обнављању инфраструктуре у Мариупољу. Уз помоћ специјалне опреме, запослени у Министарству за ванредне ситуације демонтирају међуспратне армирано-бетонске конструкције и растављају блокаде у стамбеним насељима. Видео

17:10 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у правцу:

17:05 — н.п. Авдиивка – н.п. Јасиноватаја: 5 пројектила испаљено из БМ-21 Град.

16:40 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у следећим правцима:

15:45 — н.п. Авдиивка – н.п. Макеевка (село Земљанка): 5 пројектила испаљено из БМ-21 Град.
15:45 — н.п. Авдиивка – н.п. Јасиноватаја: 5 пројектила испаљено из БМ-21 Град.
16:30 — н.п. Авдиивка – н.п. Јасиноватаја: 5 пројектила испаљено из БМ-21 Град.
16:35 — н.п. Авдиивка – н.п. Јасиноватаја: Испаљене су 4 гранате калибра 122 мм.

16:39 У ЛНР ослобођена барутана Зарја, насеља Јужни и Воеводовка узета под контролу, убијено преко 200 украјинских националиста – шеф Чеченске Републике Рамзан Кадиров

16:35 Владимир Путин је наложио Сиријус центру да подржи развој талената међу децом у ДНР и ЛНР.

16:34 У Артемовску (територија ДНР коју је Украјина привремено окупирала) погођен је хостел у којем је била смештена украјинска војска.

Извор: ЈП Доњецк

16:27 Мариупољ под контролом Украјине у сарадњи са америчком војском коришћен је као регионални центар за сакупљање и сертификацију узрочника колере – Министарство одбране Русије

16:20 У Украјини је дошло до намерног зараза становника Славјаносербског округа (ЛНР) туберкулозом са високом отпорношћу на лекове – организатори инцидента почели су да деле фалсификоване новчанице заражене узрочником туберкулозе међу децом у селу. Степовое – Министарство одбране Руске Федерације.

16:11 Макејевка и Јасиновата ДНР под ватром Оружаних снага Украјине. Ударци се задају из МЛРС Град.

16:06 Како преносе Телеграм канали, Генералштаб Оружаних снага Украјине нагло је погоршао прогнозу ситуације у региону Славјанск-Краматорск. Очекивало се да ће трупе моћи да се успешно боре и спрече опкољавање око месец дана. Али сада се одбрана Оружаних снага Украјине на овом подручју урушава, а руководство покушава да угаси „ватру“, бацајући све више снага на линију фронта, понекад се чак и одбрамбени борци уклањају из Западне Украјине и послат на фронт. Могуће је да ће за недељу дана снаге у Славјанску и Краматорску бити опкољене.

16:05 Оружане снаге Украјине захватиле снажне експлозије у Артемовску и Соледару. У окупираном делу ваздушног напада ДНР. Наше трупе од јутра нападају и положаје Оружаних снага Украјине на подручју Славјанска и код Краматорска.

15:45 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у следећим правцима:

12:50 — н.п. Сува Балка – н.п. Горловка: 10 пројектила испаљених из БМ-21 Град;
12:52 — н.п. Новгородскоие – н.п. Железнаја Балка: испалила 2 мине калибра 120 мм;
12:54 н.п. Дзержинск – насеље Железнаја Балка: са БМ-21 „Град“ испаљено 40 пројектила;
13:02 — н.п. Новгородскоие – н.п. Железнаја Балка: испаљено 8 ЛНГ граната;
13:27 — н.п. Дзержинск (село сх-иоу Јужнаја) – н.п. Горловка (насеље ш-ти по Гагарину): испаљене су 4 мине калибра 120 мм;
13:35 н.п. Песак – Доњецк (насеље Горњак): испаљено је 6 граната калибра 122 мм;
15:28 — н.п. Песак – Доњецк (Кујбишевски округ): испаљено је 5 граната калибра 122 мм.
15:40 — н.п. Новомихајловка – Доњецк (Петровски округ): испаљене су 4 гранате калибра 122 мм.

15:20 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у правцу:

14:45 — н.п. Новолуганское – н.п. Голмовски: Испаљено је 8 граната калибра 122 мм.

15:19 Доњецк и Јасиновата остају под гранатирањем. Поново има рањених – војни командант Георгиј Медведев.

15:08 Председник парламента ДНР Владимир Бидјовка рекао је да је група лекара са Крима већ стигла у ДНР да помогне локалним здравственим радницима. Уручена је и потврда за добијање хуманитарне помоћи која обухвата пет хиљада прехрамбених пакета, лековите и медицинске производе, белетристичку и научну литературу.

14:54 ВФУ је поново напао Кујбишевски округ Доњецка. Као резултат гранатирања на улици. Софијскаја је ранила цивила.

14:40 На фотографији се види оштећење тржног центра Галактика (стамбена област Строител, Никитовски округ Хорливка) услед гранатирања украјинских националиста.

Према ажурираним подацима, украјински пројектил калибра 122 мм. пробио кров тржног центра и слетео у круг одељења „Башта – повртњак“ и електротехнике. Кров је оштећен, лет са кућним апаратима, баштенски алат. Без жртава — градоначелник Иван Приходко

14:35 Телеграм канали јављају да су борбе у Авдијевци достигле границе града.

„Нема струје већ неколико дана, у граду нема ни горива за агрегате. Доступан је само ратницима. Народ је уплашен. Становницима је забрањено да извештавају о местима доласка и да фотографишу поготке, кажу да то може допринети напретку војске ДНР“, рекао је локални становник.

14:34 Саопштено је да је као резултат непријатељстава у региону Краматорска експлодирала цистерна железничког воза са амонијум нитратом. Нема опасности по становништво.

Извор: руски Доњецк

14:32 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у правцу:

13:10 — н.п. Песак – Доњецк (Кујбишевски округ): 5 мина испаљених калибра 120 мм.

13:58 Горловка. Улазак у тржни центар Галаки. Без жртава – градоначелник града Иван Приходко.

13:38 ВФУ је пуцала из МЛРС БМ-21 Град на насеље Строител, у Никитовском округу Горловка. Пријављене су три ракетне експлозије – градоначелник града Иван Приходко.

13:34 АФУ гранатирале Кујбишевски округ Доњецка. Као резултат гранатирања на улици. Шчедрин је претрпео стамбену изградњу.

13:28 Извршен је ракетни напад на положаје Оружаних снага Украјине у Краматорску. Ракета је летела у пределу ТВ торња изнад планине Карачун. Изнад града је стуб дима.

13:27 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у правцу:

13:00 — н.п. Новомихајловка – н.п. Александровка: Испаљено је 6 граната калибра 122 мм.
13:20 — н.п. Красногоровка – Доњецк (Петровски, Кировски округ): испаљено је 5 граната калибра 122 мм.

12:58 Услед гранатирања ВФУ на ул. Каштанова је ранила жена.

12:57 Снимљен пожар са стране ВФУ у правцу:

12:45 — н.п. Авдиивка – н.п. Кестен: 3 ракете испаљене из БМ-21 Град.

12:57 Шеф ДНР Денис Пушилин: На ​​Азовсталу нема више цивила, тако да су нам руке одвезане.

12:34 „Циљеви НВО су да заштити становнике ДНР и ЛНР од кијевског неонацистичког режима и да обезбеди да Запад неће изградити војне претње безбедности Руске Федерације са територије Украјине“ – Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

12:31 Број рањених од гранатирања Оружаних снага Украјине на Улицу Островског достигао је пет особа.

11:50  Као резултат гранатирања Оружаних снага Украјине на ул. Островског, умро је човек.

11:48 АФУ пуцала на Кировски округ Доњецка, Текстилшчик, најмање три особе су повређене. Граната је пала у двориште куће на улици. Островског пре пола сата.

Шрапнели су ранили три особе: две девојке и једну жену. Игралиште у Текстилшчику сада.

Извор: Телеграм канал „аес.днр З“

11:23 У Доњецку се појавио трг који носи име Хероја Руске Федерације Нурмагомеда Гаџимагомедова. Догађају су присуствовали шеф ДНР Денис Пушилин и отац Хероја Енгелс Гаџимагомедов.

11:12 ВФУ је напала земунице у Кировском округу Макеевка. Украјински милитанти напали су стамбене зграде на улици. Енгелс. Детаљи се прецизирају.

11:05 Снимљено је гранатирање са стране ВФУ у следећим правцима:

10:40 — н.п. Песак – Доњецк (Кујбишевски округ): испаљене су 3 гранате калибра 122 мм.
10:50 — н.п. Красногоровка – Доњецк (округ Киров): испаљено је 6 граната калибра 122 мм.

11:04 Родион Мирошник је рекао да је већ преузео дужност амбасадора ЛНР у Руској Федерацији, а амбасада се припрема за отварање.

10:30 Војници Доњецке Народне Републике заједно са Оружаним снагама Руске Федерације настављају са ослобађањем насеља наше Републике од украјинских окупатора. Наши војници су током протеклог дана уништили 35 украјинских националиста, 2 борбена возила пешадије, 1 тенк, две самоходне артиљеријске јединице 122 мм 2С1 Гвоздика, 2 оклопна возила и 5 камиона. Заробљена су 2 борбена возила пешадије, 1 самоходна артиљеријска јединица 2С1 Гвоздика, три минобацача 120 мм и 3 камиона са муницијом.

10:19 Заробљеници узети у Попасној. По класицима, нико није хтео да ратује, у рат су ушли случајно. Занимљива чињеница, али тројица од њих имају блиске рођаке који живе у Луганску. Ево такве немилосрдне украјинске пропаганде. Испраног мозга да млади момци буду спремни да се боре против својих мајки.Видео

10:03 Током сукоба са јединицама Одбрамбеног одељења ЛНР, током протеклог дана, милитанти Оружаних снага Украјине претрпели су губитке у људству и војној техници, и то:

➖5 особља;
➖1 резервоар;
➖1 оклопни транспортер;
➖3 јединице аутомобилске опреме;
➖1 војник Оружаних снага Украјине донео је исправну одлуку, положио оружје и тако спасао свој живот.

09:34 Специјалисти ДНР и Руске Федерације обнављају телевизијско и радио емитовање на ослобођеној територији Републике.Видео

09:33 Азов борац * изашао из тамнице и показао пакао Азовсталу.Видео

09:26 Као резултат јутарњег гранатирања Петровског округа, рањена је девојчица рођена 2004. године. у селу Александровка. Са краниоцеребралном повредом, потресом мозга, контузијом и огреботинама лица, одвезена је у Доктмо по имену. Калињин. Погодак украјинског пројектила у Александровки догодио се на улици. Горког, 331. Оштећен кров, изгорело 5 м² плафона – градоначелник града Алексеј Кулемзин

08:45 Остаци украјинских трупа протерани из града Рубижње у Донбасу практично су блокирани у фабрици Зарја – Апта Алаудинов, помоћник шефа Чеченије у енергетици.

07:51 После 03:00 забележено је гранатирање са стране милитаната ВФУ у следећим правцима:

05:30 — н.п. Красногоровка – н.п. Александровка: Испаљене су 4 гранате калибра 122 мм.
06:00 — н.п. Авдиивка – н.п. Јасиноватаја: 5 пројектила испаљено из БМ-21 Град.
06:40 — н.п. Авдиивка – н.п. Јасиноватаја: 5 пројектила испаљено из БМ-21 Град.
07:10 — н.п. Новгородскоие – н.п. Михаиловка: Испаљено је 8 граната калибра 122 мм.
07:30 — н.п. Новгородскоие – н.п. Пантелејмоновка: Испаљено је 8 метака калибра 122 мм.

07:45 Током протеклог дана забележено је гранатирање од стране оружаних формација Украјине на Н. Золоте-5 уз употребу вишецевних ракетних система БМ-21 „Град“ (20 граната). Усљед гранатирања оштећен је стамбени објекат.

* – организација забрањена на територији Руске Федерације

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал