Ердоган: Скандинавске земље су расадник тероризма, не могу у НАТО

Турска прати процес у вези с плановима за прикључивању Финске и Шведске НАТО-у, али за сада не може да гледа на то позитивно, саопштио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

„Пратимо тај процес, али немамо позитивно мишљење о томе, јер би то била грешка у вези са Грчком. Знате како се Грчка понаша у Алијанси према Турској. Другу грешку Турска не жели да прави. Скандинавске земље су расадник тероризма, имају обичај да се ‘гостољубиво односе’ према терористима, да их пуштају у парламент. Због тога за сада не можемо позитивно да гледамо на то“, рекао је Ердоган новинарима.

Финска и Шведска разматрају могућност да одустану од вишегодишње неутралносит и да ступе у НАТО због руске специјалне војне операције у Украјини.

Шеф Алијансе Јенс Столтенберг је рекао да ће НАТО радо видети Финску и Шведску у својим редовима и да ће им омогућити брзо ступање у савез. НАТО очекује да те земље донесу самосталне одлуке о ступању у Алијансу у наредним месецима и недељама, изјавила је стална представница САД при НАТО-у Џулијан Смит. Она је додала да САД поздрављају приступање тих земаља Алијанси.

Русија сматра да је НАТО усмерен на конфронтацију. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је упозорио на то да даље ширење НАТО-а неће допринети безбедности Европе и да има агресиван карактер. Он је, међутим, истакао да евентуално приступање Шведске и Финске НАТО-у неће представљати егзистенцијалну опасност за Русију.

Заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански је рекао да ће ступање Шведске и Финске у НАТО и размештање одреда Алијансе на њиховој територији те две земље учинити потенцијалним циљевима руске војске.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал