Лавров: Захтеви Запада да друге земље уведу санкције Русији – дрско и неваспитано

Став западних земаља које захтевају од других држава да се придруже санкцијама против Русије је дрска и неваспитана, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Санкције треба да допринесу уништењу веза и Запад то не крије. Када Американци окупљају централно-азијске земље они им отворено кажу: не смете да наставите да сарађујете са Русијом, и уопште, Русија је уништена земља, тако да се оријентишите на нас. Практично цитирам. Исто је и по питању Кине, јер Кина, како они тврде, неће смети да прекрши западне санкције. Ретко самоуверена, дрска и неваспитана позиција. Так бих назвао деловање наших западних колега“, рекао је Лавров по завршетку састанка министара спољних послова ЗНД.

Западне земље, такође, покушавају да нанесу штету односима између држава-савезница у оквиру ЗНД, ОДКБ, ШОС и Евроазијске уније.
„Разматрали смо ситуацију у централној Азији , односно покушаје САД, ЕУ и НАТО усмерене на јачање њиховог утицаја у том региону и наношења штете односима у оквиру ОДКБ, ЗНД, ШОС и Евроазијске уније“, рекао је Лавров новинарима.

Руски министар је констатовао и да се ЕУ из конструктивне економске платформе претворила у агресивног, ратујућег играча.
„Земље ЕУ иду истом стазом коју је већ направио НАТО, потврђујући тако тенденцију да се стопе са Алијансом и да имају функцију њеног прилепка“, навео је он.

У том контексту, „безазлена“ жеља Кијева да постане члан ЕУ изазива озбиљне сумње, додао је министар.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал