Руске снаге: Британски официри активно руководе операцијама Оружаних снага Украјине

Британски резервни официри на тајним задацима и даље редовно учествују у управљању украјинском војском на првим линијама фронта, као и у координацији активности различитих снага уз помоћ обавештајних података НАТО-а, рекли су за Спутњик припадници руских снага безбедности позивајући се на своје изворе у Оружаним снагама Украјине.

„Британски официри од почетка наше специјалне војне операције непрекидно раде на првој линији фронта, посећују командне пунктове Украјинаца на најопаснијим правцима, уносе корекције у акције команде Оружаних снага Украјине. Тако на пример, од краја априла до 6. маја су се ти официри у Запорожју стално кретали од једне команде до друге, недалеко од прве линије фронта, од Заградовке која је под командом 60. одељења пешадијског батаљона командне резерве Оружаних снага Украјине па до Александровке“, рекао је саговорник.

Према његовим речима, осим директног командовања украјинском војском и координације акција војске Оружаних снага Украјине, Британци „користе сва обавештајна средства НАТО-а и оперативно реагују“. Извор је нагласио да им је то помогло да уз употребу тактичких група батаљона организују одбрану на главним правцима.

Према речима извора руских снага, један од формалних резултата активности радне групе енглеских официра је мапирање оперативне ситуације на украјинском фронту с циљем објављивања у јавности под окриљем Америчког института за проучавање рата (ISW) са седиштем у Вашингтону.

Британци командовали одбраном Кијева на дан почетка руске операције
Британски резервни официри су се 24. фебруара упутили у Кијев како би командовали одбраном украјинске престонице у тренутку када се граду приближила руска војска, изјавили су руски обавештајци позивајући се на своје изворе у Оружаним снагама Украјине.

„Извор из Оружаних снага Украјине је рекао да су се Британци, након офанзиве руске војске 24. фебруара на Кијев, а који су помагали обавештајном штабу АТО (антитерористичка операција) у Краматорску, преместили у Кијев како би руководили одбраном града из штаба који се налазио на територији школе број 72“, рекао је он.

Почетком фебруара помагали су војсци Украјине у Донбасу на прикупљању обавештајних података.
Војници Доњецке и Луганске Народне Републике су од почетка фебруара 2022. године више пута изјављивали да у Донбас, у зону ратник сукоба, долазе инструктори и страни плаћеници, међу којима су и Британци. О томе су писали и британски медији.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал