Селаковић: Ако Приштина постане члан, Савет Европе крши сопствене постулате

Евентуални пријем Приштине у Савет Европе довео би ту организацију у колизију са основним постулатима на којима почива, јер Приштина константо крши права Срба, поручио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Никола Селаковић (фото:Лола Ђорђевић)

Селаковић је оценио да су привремене институције самоуправе у Приштини аплицирањем за чланство у Савету Европе још једном доказале да су неодговорност и једностраност принцип њиховог функционисања.

Он је навео и да такав потез показује да Приштина нема искрену намеру да кроз дијалог са Београдом долази до решења која би доприносила стабилности и напретку региона.

„На циничну и апсурдну опаску приштинске министарке Донике Гервале Шварц да ће Београд подржати чланство тзв. Косова у Савету Европе, могу само да одговорим да ћемо размислити о таквој могућности оног тренутка када постане могуће да се у Савет Европе учлањују покрајине и региони“, рекао је Селаковић.

Селаковић је за Танјуг истакао да ће Србија као суверена земља, реаговати на одговоран начин, дипломатским и политичким средствима, на одлуку Приштине да безобзирно прекрши Вашингтонски споразум, и да ће тако стати у одбрану, не само својих интереса, већ и основних принципа међународног права.

„Пријем самопроглашеног ‘Косова’ у Савет Европе довео би ту организацију у колизију са постулатима на којима почива, јер кршење људских права Срба и других неалбанаца на Косову и Метохији је програмска и идеолошка константа у деловању ове и свих претходних влада привремених институција самоуправе у Приштини“, додао је Селаковић.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал