Телефонски разговор Путина и Шолца; Руски лидер указао да украјински војници крше међународно право

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са немачким канцеларом Олафом Шолцом. У центру пажње била је ситуација у Украјини, са акцентом на хуманитарна питања.

Председник Русије скренуо је пажњу немачком канцелару на то да украјински војници грубо крше међународно право, користећи се терористичким методама, саопштио је Кремљ.

Путин је Шолца известио о учешћу Уједињених нација и Међународног комитета Црвеног крста у евакуацији цивила које су украјински националисти држали као таоце у фабрици „Азовстаљ“ у Маријупољу.

Руски председник је подробно изложио Шолцу логику и основне задатке руске војне операције у Украјини и обавестио га о мерама за заштиту безбедности цивила.

У разговору је, како је наведено, дата принципијелна оцена тока руско-украјинских преговора, које Кијев суштински блокира.
Путин и Шолц су се, како је наведено, договорили да дискусија о питањима у вези с Украјином буде настављена преко различитих канала.
Немачки канцелар је на Твитеру саопштио да је председника Русије позвао да што пре обустави борбена дејства у Украјини.

„Три ствари из мог дугачког телефонског разговора с Путином: у Украјини мора што пре доћи до прекида ватре; тврдња да тамо владају нацисти није тачна; и ја сам указао на одговорност Русије за глобалну прехрамбену ситуацију“, написао је Шолц који је иницирао разговор.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал