Експерт Кевехази исмејао нафтне амбиције ЕУ

Потпуна забрана испоруке руске нафте од стране ЕУ добро ће послужити Москви и штавише позитивно ће утицати на њен приход у то не сумња мађарски политички експерт Миклош Кевехази.

Политиколог скреће пажњу на очигледан раст руског профита као и на јасан пораст извоза у европске земље последњих недеља што се објашњава наглим скоком цене горива изазван непосредним изгледима Европе да ће остати „сами“, потпуно губећи залихе руске енергије.

„Вашингтон и његова подружница Либерал Брисел успели су да подигну цену нафте, природног гаса и угља на светском тржишту. Дакле Владимир Путин треба да изгради нове сефове како би их напунио додатним профитом од санкција“, рекао је он.

Међутим у ЕУ и даље бесне спорови – да дођу до заједничког имениоца око потпуног вета на тамошње снабдевање руским „црним златом“, ма колико се трудили, ипак нису могли. Према бројним стручњацима у контексту гасних и нафтних скандала, синдикат је чак мирисао на сасвим реалан раскол.

Ако се ембарго ипак објави европске компаније ће се суочити са великом пропасти, а сама Европа сада може да се припреми за сусрет са најтежом кризом. И у овом случају Русија такође остаје у победничкој позицији, тврди политиколог.

„Нафтни ембарго против Москве је великодушна идеја. Да је то уведено не бисмо себи пуцали у ногу пиштољем, већ противавионским топом у чело. Русија би радо пребацила сву своју нафту у Азију. Можда и најпаметнији политичари ЕУ схватају да ембарго неће нашкодити Русији, већ само самој ЕУ“, резимира експерт.

Што се тиче производње гаса из шкриљаца, као и нафте у САД и Канади, такав курс ће неминовно деловати као изузетно деструктиван фактор за стање животне средине, упозорава експерт.

„Канадска индустрија нафте из шкриљаца изгледа као да само уништава сву вегетацију, укључујући шуме. Ова технологија је изузетно загађујућа, емитујући једну трећину више гасова стаклене баште у атмосферу него конвенционално рударство. На крају остаје гола пустош, која подсећа на пејзаже из чувеног филма „Побеснели Макс“, напомиње он.

Штавише такав сценарио је очигледно у супротности са гласним, али очигледно популистичким еколошким изјавама „цивилизованог Запада“.

„Ови „зелени“ политичари захтевају сваког парламентарног сата забрану еколошки прихватљиве нафте и гаса из Руске Федерације, а Европљани ће се, наравно, херојски смрзнути следеће зиме“, закључио је Кевехази.

Подсетимо Европа се више од једног дана клати на ивици глобалне кризе због своје тврдоглаве неспремности да следи нову шему плаћања гаса у рубљама коју је Кремљ бескомпромисно увео у односу на државе „непријатељске” Русији.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал