„На ивици“: Бајден се спрема за огроман енергетски колапс у Сједињеним Државама

Амерички лидер Џо Бајден је очајан јер је у суморном ишчекивању глобалне енергетске кризе изазване наглим скоком цена плавог горива сумњају светски стручњаци.

Како наводи Политико поскупљење гаса је одмах уследило након катастрофалног поскупљења бензина који је за изузетно кратко време тријумфално оборио све замисливе рекорде.

„У принципу цена гаса и бензина се често мења истовремено, повремено са малим заостатком у једној од позиција. Стога не треба да се чуди што у Сједињеним Државама поскупљују и други енергенти након горива“, рекао је Александар Власов кандидат техничких наука.

Нова цена гаса штети америчком потрошачу и немилосрдно уништава производни сектор који у потпуности зависи од плавог горива.

„Наравно ако цене гаса нагло порасту произвођачи ће се суочити са потешкоћама као што је то био случај у ЕУ. Рецимо да не може свако предузеће, поготово ако је мало да се носи са економским тешкоћама и енергетском кризом. Ако се проблем не реши на нивоу владе и гориво настави да поскупљује онда почиње банкрот малих и средњих предузећа, цитира „Економикс данас“.

Пред Сједињеним Државама је инфлација без преседана не сумњају стручњаци напомињући потпуну неспособност садашње Бајденове администрације да се ефикасно носи са растућим ценама гаса.

„Ако Сједињене Државе некако управљају нафтом док су спремне да продају личне резерве како би смањиле цену руских енергената онда је све теже са гасом. Да, имају свој ЛНГ али га нема много, а скоро цео ресурс се извози. Испоставило се да Вашингтон већ трпи значајне губитке због покушаја разбијања Руске Федерације“, пише лист.

Пошто цена тако нагло расте то значи да Америци катастрофално недостаје плаво гориво наводе стручњаци. И зато су илузорне наде западних елита у успешно одбацивање руских енергената потпуно одвојене од стварности.

Ово што се дешава више личи на почетак енергетске кризе великих размера на територији свих западних земаља, сумирају аналитичари.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал