„Блумберг“: Џонсон пред Украјинцима покушава да глуми Черчила

Премијер Велике Британије Борис Џонсон покушавао је да пред Украјинцима глуми бившег шефа британске Владе Винстона Черчила, иако је он први шеф Даунинг стрита који је административно кажњен, изјавио је колумниста „Блумберга“ Панкаџ Мишра.

Како је истакао, специјална операција Русије у Украјини почела је „у правом тренутку“ за британског премијера, јер се у то време у Лондону распламсао скандал због његових забава током пандемије.

„Он је био први од европских политичара који се обратио украјинском парламенту. Џонсонов говор у ком је покушао да имитира Черчила учинио га је херојем у Украјини, иако је у својој земљи постао први актуелни премијер осуђен на административну казну“, истакао је новинар.

Према наводима британских медија, које је 19. маја пренео РТС, Џонсон и министар финансија Риши Сунак након полицијске истраге, кажњени су због окупљања у Џонсоновој канцеларији у Даунинг стриту, када је славио 56. рођендан јуна 2020. године, а у време када су друштвена окупљања била забрањена.

Британски посланици су крајем априла покренули истрагу поводом оптужби да је Џонсон погрешно информисао парламент својим иницијалним одговорима на извештаје да су он и чланови његовог особља кршили прописе о локдауну због ковида-19.

Масовно огорчење у британској јавности изазвали су медијски натписи о десетак окупљања у резиденцији премијера, укључујући и забаву у башти у Даунинг Стриту названу „дођите и донесите шта ћете да пијете“, и подстакли јавну перцепцију да политичка елита није успела да се придржава строгих правила закључавања, које је увела за остале Британце, преноси Спутњик.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал